Оновлено вимоги до гуманітарних вантажів від волонтерів, які Укрпошта доставляє залізницею

15.04.2022

Шановні волонтери,

З метою максимально ефективного використання доставки гуманітарних відправлень залізницею було прийняте рішення приймати до відправки на спеціальних умовах лише найприорітетніші групи товарів.

Для пересилання за умовами продукту «Гуманітарна залізна пошта» приймаються наступні види гуманітарних товарів:

  • Медикаменти та товари медичного призначення;
  • Військове обмундирування та спорядження, спеціальні засоби індивідуального захисту та оборони (каски та захисні шоломи, бронежилети, тепловізори, дрони тощо).

Решта товарів будуть прийматися до пересилання на звичайних умовах.
Також вводяться обмеження щодо ваги відправлення. Сукупно від одного відправника може бути прийнято до 200 кг загальної ваги відправлень на рейс потяга. Виняток становлять благодійні фонди, з якими погоджено окремі умови обслуговування.

Нагадаємо, з 9 квітня поштові вагони доставляють пошту за маршрутом: Київ-Львів, Київ-Харків, Київ-Одеса, Київ-Дніпро, Львів-Харків, Львів-Дніпро та у зворотному напрямку. Загалом планується ввести в експлуатацію 14 залізничних поштових вагонів.

Гуманітарна залізна пошта може бути адресована на адресу будь-якого працюючого відділення поштового зв’язку АТ «Укрпошта» виключно у межах місць, що є кінцевими пунктами прибуття залізничних вагонів.

Прийом саме гуманітарних вантажів не проводиться у всіх відділеннях Укрпошти, а тільки у тих, що розміщені поруч із центральними залізничними вокзалами. Гуманітарний вантаж можна оформити до відправлення у відділенні міста Львів №79023 за адресою пл. Двірцева,1, а також у дільницях кур’єрської доставки м. Київ № 02505, вул. Кірпи Георгія, 2, м. Дніпро № 49501, вул. Привокзальна 11, м. Одеса № 65501, вул. Середньофонтанська, 26 та м. Харків № 61501, майдан Привокзальний, 2.

Для волонтерів діє спеціальний тариф. Вартість одного відправлення вагою до 30 кг та найдовшою стороною до 70 см – всього 25 грн. Сплата за рахунок отримувача неможлива. Якщо у волонтерів наразі немає можливості сплатити за вартість посилок, вони все одно будуть прийматися до відправлення. Про безкоштовне відправлення потрібно повідомити оператору – його вартість буде покриватися за рахунок залучення коштів благодійних фондів.

Термін зберігання посилки у місті призначення – до 14 днів. Після цього, у разі якщо отримувач не забрав посилки, Укрпошта буде передавати їх волонтерським організаціям та фондам.