Чи залишиться Укрпошта на Хрещатику?

09.03.2021

Чи залишиться Укрпошта на Хрещатику?

9 березня на сторінці Укрпошти в YouTube опублікували відео, у якому Ігор Смілянський розповідає про будівлю головного офісу Укрпошти та доцільність рішення щодо її продажу.

Минулого тижня в інтернеті з’явилося багато інтерпретацій коментаря генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського щодо рішення продати будівлю на Хрещатику, 22, де розміщений генеральний офіс компанії та Київська дирекція Укрпошти. В інтернеті жваво обговорювали, коли переїде Головпоштамт та що буде замість Укрпошти. У відповідь на запити медіа Ігор Смілянський провів тур по будівлі та розповів, чому в Укрпошті розглядають рішення про продаж.

Будівлі, де розташований Головпоштамт, понад 60 років. Стан її фасаду з кожним роком тільки погіршується та потребує ремонту: за попередньою оцінкою, у те, щоб обстукати та відремонтувати будівлю ззовні, потрібно інвестувати 10 млн грн.

У будівлі на Хрещатику працює близько 1000 працівників центрального апарату управління Укрпошти та працівники Київської міської дирекції Укрпошти. Вони і досі бачать радянські інтер’єри та користуються застарілою системою комунікації. Так, щоб відремонтувати всі каналізаційні труби, потрібно витратити 3 млн грн. Зараз на утримання будівлі щорічно витрачається понад 10 млн грн на рік (в т.ч. опалення, освітлення, клінінг). Для того, щоб всередині будівля виглядала як сучасний бізнес-центр чи коворкінг, потрібно понад 100 млн грн, що будуть витрачені на інженерні системи, заміну вікон, побудову системи кондиціонування, внутрішнє перепланування, встановлення нових ліфтів.

«Сказати точно, коли ми продамо будівлю на Хрещатику, зараз складно. Цей процес може зайняти від 2 років, і на те є свої причини. Свою діяльність ми повністю підпорядковуємо законодавству України, і ви розумієте, скільки процедур це за собою тягне. Тільки з точки зору формальностей нам потрібно: 1) погодити рішення з Наглядовою радою, акціонерами та органом управління, 2)провести незалежне оцінювання, знайшовши попередньо аудитора у системі Prozorro, 3) провести відкриті торги у системі Prozorro з експозицією лоту не менше ніж пів року. Тобто одні лише процедури можуть зайняти понад 1,5 року. Але все також залежатиме і від ситуації на ринку, адже і ми, і держава зацікавлені у найвигіднішому продажі активів. Зараз ринок нерухомості на спаді і бізнес лише відновлюється. Тому ми маємо дочекатись влучного моменту, адже наша ціль не продаж майна, а ефективне використання ресурсів задля розвитку Укрпошти», - прокоментував Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

Незважаючи на те, що центральний офіс Укрпошти та Київська дирекція можуть змінити своє розташування, відділення 01001, Головпоштамт, залишиться на Хрещатику, 22 у будь-якому випадку. Натомість співробітники компанії, які зараз працюють у даній будівлі, переїдуть у сучасний офіс зі всіма зручностями.

Нагадаємо, 15 лютого 2021 року у своєму коментарі одному з видань Ігор Смілянський розповів про можливий переїзд працівників, які працюють у будівлі на Хрещатику.