Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 2788-д

19.05.2020

Сьогодні депутатська більшість у першому читанні підтримала законопроєкт 2788-д, який передбачає ведення Укрпоштою обмеженої банківської діяльності. Законопроєкт про «поштовий банк» надасть національному поштовому оператору право здійснювати три основні види банківських операцій: залучати депозити, відкривати та вести банківські рахунки фізичних осіб та суб’єктів господарювання, а також випускати платіжні картки. 2788-д дозволить реалізувати в Україні світовий досвід ведення поточних та депозитних рахунків: на сьогодні в світі уже 87 поштових операторів надають такі послуги, відкривши 2 млрд рахунків та включивши у фінансову систему понад 1 млрд клієнтів.

В Україні питання фінансової включеності стоїть дуже гостро. 15 млн мешканців у 27 тис. віддалених населених пунктах досі позбавлені доступу до елементарних фінансових послуг. Більше 37% українців не мають базових банківських рахунків і знаходяться поза межами банківської системи. У світових рейтингах за рівнем доступності фінпослуг Україна займає одні з останніх позицій разом із Угандою, Габоном та Еквадором. Поза цим, підприємці, фермери, об’єднанні територіальні громади (ОТГ) в селах не мають доступу до сучасної фінансової інфраструктури. Електронна комерція недоступна або дорожча для 30% населення країни. Фінансова інфраструктура не готова забезпечити безготівкові розрахунки згідно з законом про ринок землі, прозорість соціальних та пенсійних виплат зменшується, а на їхню доставку витрачаються мільярди гривень.

Банківська система, яка станом на сьогодні існує в Україні, не може виправити цю ситуацію. Маючи за мету виключно отримання прибутку, мережа банків України продовжує скорочення своїх відділень. Як результат, банківська інфраструктура покриває лише 6% населених пунктів в країні, а в селищах із кількістю жителів менше 2000 осіб взагалі відсутні будь-які фінансові установи. Тільки протягом останніх років кількість відділень банків скоротилася на 63% – до 7879 одиниць, і мережі продовжують зменшуватися.

У той же час сільські відділенні Укрпошти (у тому числі пересувні) покривають 100% населених пунктів України. Укрпошта з її 10 860 відділеннями присутня там, де немає банків, магазинів, аптек і навіть доріг. Станом на сьогодні національний поштовий оператор вже здійснює низку фінансових операцій, таких як обмін валют, видача готівки, сплата рахунків, грошові перекази, та є однією з найбільших платіжних систем із ринковою часткою до 30%. Надання Укрпоштою додаткових банківських послуг не лише сприятиме підвищенню фінансової включеності населення, але і нестиме багато додаткових переваг для країни та її громадян:

  • сучасна платіжна інфраструктура для фермерів, ОТГ та 15 мільйонів мешканців віддалених сіл;
  • зниження витрат бюджету на 2 млрд грн на рік, які зараз держава витрачає на доставку пенсій;
  • зменшення долі держави в банківському секторі – конвертація готівки у безготівкові розрахунки зменшує частку держави, а Укрпошта стає умовним «маркетплейсом» для банків; клієнти, отримуючи кредит, наприклад, можуть обрати будь-який банк для надання послуг, у тому числі і приватний;
  • зменшення витрат громадян на оплату комунальних платежів за рахунок нижчих тарифів Укрпошти;
  • залучення 25 – 30 млрд грн в економіку країни завдяки включенню у банківську систему мешканців сіл та селищ;
  • розширення можливості кредитування і для жителів сіл;
  • збереження відділень Укрпошти у віддалених населених пунктах.

Водночас наголошуємо, що закон не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України у зв’язку з тим, що АТ «Укрпошта» здійснює фінансування реалізації цієї ініціативи за рахунок виключно власних коштів, що стало можливим завдяки прибуткової діяльності поштового оператора: за результатами 2019 року Укрпошта отримала чистий прибуток в розмірі 600 млн грн.

Сподіваємося на підтримку депутатів і в другому читанні законопроєкту.