«Міста Героїв. Охтирка»: Укрпошта випустить марку, присвячену звитяжному місту

22.03.2024

Сьогодні, 22 березня, у Поштовому маркеті відкривається передзамовлення на поштовий випуск «Міста Героїв. Охтирка»». 

24 лютого 2022 року Охтирка стала одним з перших населених пунктів України, який опинився під критичною загрозою окупації. У перші тижні повномасштабного вторгнення місто безперервно піддавалося обстрілам з різного виду озброєння. Росія скинула на Охтирку заборонені Женевською конвенцією вакуумні бомби, зруйнувала всю критичну інфраструктуру та фактично стерла окремі райони міста. Армія загарбників намагалася зайти в місто з різних напрямків, та, завдячуючи лише титанічному протистоянню українських військових, бійців територіальної оборони та містянам, які розбивали ворожі колони росіян, Охтирку не окупували.

За масовий героїзм, незламність та стійкість громадян, виявлених у захисті міста, 24 березня 2022 року Указом Президента України Охтирці, яка стала непоборним форпостом проти подальшого просування російської армії вглиб території України, присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України». 

27 березня Укрпошта презентуватиме нову поштову марку «Міста Героїв. Охтирка». На марці зображено зруйновану внаслідок ворожого удару будівлю Охтирської міської ради. 

Погашення спеціальними штемпелями «Перший день» відбудуться в київському головпоштамті (01001) та в місті Охтирка Сумської області (відділення 42706). Одночасно з введенням в обіг поштової марки, в Охтирці вводиться в дію спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою «Місто Героїв. Охтирка. 42706».

Тираж марки — 1 080 000 примірників. Номінал марки — U = 15,00 грн (відповідає тарифу на пересилання внутрішніх простих листів без оголошеної цінності масою до 50 г і поштових карток. Тираж конверта «Перший день» — 40 000 примірників, картки — 50 000 примірників, папки — 400 примірників. Художник поштового блоку, конвертів та штемпеля «Перший день» — Володимир Таран.

Відсьогодні в поштовому маркеті відкривається передзамовлення на новий поштовий випуск. Для оформлення перейдіть за посиланням

Відправлення замовлень розпочнеться після 27 березня — дати введення марки в обіг. Охочі попередньо можуть купувати конверт «Перший день», відправлення якого, на відміну від марок, здійснюватиметься за фактом замовлення. 

Власники філателістичних абонементів сьогодні впродовж дня отримають посилання на оплату цього поштового випуску на свої електронні скриньки.

Нагадаємо: це четвертий випуск серії марок, присвячених містам-героям України. 09 грудня 2022 року серію розпочала поштова марка «Херсон — це Україна!», у березні 2023 року серію продовжив поштовий блок «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель», присвячений містам-героям Київщини та їхнім нескореним жителям. 14 вересня 2023 року Укрпошта офіційно ввела в обіг поштовий блок «Міста Героїв. Харківщина», присвячений містам Героїв: Балаклії, Ізюму, Куп’янську та Харкову.