Укрпошта ввела в обіг довгоочікувану поштову марку «Херсон – це Україна!»

09.12.2022

9 грудня Укрпошта презентувала поштову марку «Херсон – це Україна!», присвячену звільненому місту-герою. Урочисте спецпогашення марки, яку поштовий оператор анонсував у день звільнення міста, відбулося в поштамті Херсону за участі представників Офісу президента Україна, керівництва області та міста.

Тираж – 150 000 маркових аркушів або 900 000 поштових марок. Номінальна вартість марки U, що дорівнює вартості 12 грн за марку або 72 грн за аркуш з 6 марок. До марки буде випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та дві художні картки.

«Упевнений, поштова марка «Херсон – це Україна!» започаткує прекрасну традицію випуску марок, присвячених містам, звільненим від російських окупантів. Уся країна з величезним хвилюванням та нетерпінням чекала звістку про повернення Херсона, а попит та інтерес людей на цю марку був настільки високим, що близько 40% від їх загального тиражу розкупили онлайн у перші декілька днів. Ці марки розійдуться не лише Україною, але і по всьому світу – вже готуються до відправки в США, Китай, Німеччину та інші країни марки, замовлені на eBay та Amazon – що значить, що цією маркою ми на весь світ говоримо, що місто Херсон завжди було, є і буде українським», – прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

«Дякую "Укрпошті" та автору випуску за те, що показуєте та прославляєте нашу незламну Херсонщину та її героїчних жителів на весь світ. І нехай листівки з маркою “Херсон – це Україна” несуть тільки гарні звістки. Вірю, що зовсім скоро в тиражі зʼявляться марки з Новою Каховкою, Скадовськом, Генічеськом та іншими населеними пунктами нашої області, що тимчасово окуповані російськими загарбниками», – сказав Ярослав Янушевич, начальник Херсонської обласної військової адміністрації.

«Пам'ять про звільнення Херсона згодом увійде в підручники історії. Історії, яку ми пишемо тут і зараз разом з вами. Уже сьогодні ця дата відображена в марках національної пошти. Марка - це частинка України, що подорожує світом, і в такий спосіб увесь світ знатиме історію повернення нашого міста додому», – прокоментувала Галина Лугова, голова міської військової адміністрації Херсону.

Центральним об’єктом на поштовій марці зображено скибку кавуна – символ Херсона і Херсонщини. Насіння кавуна представлено у вигляді ракет, якими росіяни варварськи обстрілювали Херсонщину. На скибці кавуна художник зобразив події, які відбувалися під час окупації міста: протести мирних городян, палаючі будівлі, тортури, які чинили російські загарбники проти місцевого населення і особливо активістів. Крім того, на марковому аркуші представлена карта України із позначенням звільненого Збройними Силами України міста-героя Херсона. На конверті «Перший день» художник зобразив українського військового, який за аналогією зі скибкою кавуна повертає на місце тимчасово окуповану частину України. На немаркованому художньому конверті проілюстрована хроніка періоду тимчасової анексії міста – протести мешканців Херсона проти окупаційних військ.

Придбати поштовий випуск «Херсон – це Україна!» можна у відділеннях Укрпошти та на маркетплейсах eBay і Amazon. У філателістичному онлайн-магазині Укрпошти та на маркетмпейсах Рrom, Kasta та Rozetka буде можливість замовити конверти «Херсон – це Україна!», магніти та тематичні світшоти.

На продаж марок будуть діяти обмеження. Один клієнт може купити на одне замовлення не більше 5 маркових аркушів, 2 конверти «Перший день», 10 конвертів та 10 листівок.

Автор випуску – Андрій Сагач, український художник, переможець національного етапу конкурсу ескізів до поштової марки «Мир – найвища цінність людства!», автор конверта з оригінальною маркою «Весна настане знову!».

«Українці – доброзичливі, щирі та гостинні люди, не маємо звички пам’ятати зло, тримати його в собі. Зараз надзвичайно важливо на генетичному рівні запам’ятати назавжди: росія – не «братський народ», не «сусід». Ця країна вкотре принесла страждання на нашу землю, зруйнувала села і міста, забрала і скалічила тисячі життів. Підчас роботи над маркою, я втратив батька, тому присвячую цю роботу йому та моїй матері, яких, на жаль, уже немає зі мною», – прокоментував художник Андрій Сагач.