Укрпошта оприлюднила фінансові результати 2022 року

27.04.2023

Укрпошта закінчила 2022 рік з чистим доходом від реалізації товарів та послуг у сумі 10,3 млрд грн, що на 7,7% менше проти фактичних даних за 2021 рік. Дані підтверджені міжнародним аудитором, який завдяки повній автоматизації внутрішньої звітності Укрпошти вперше в історії компанії визнав 100%-у достовірність результатів.

Попри складний рік повномасштабної війни та негативні економічні процеси, викликані збройною агресією російської федерації, Укрпошта змогла втримати основні напрямки операційної діяльності, зберегти багатотисячну команду та забезпечити доступність усіх послуг на всій території України, навіть на прифронтових та деокупованих територіях. Більше того, постійно підтримувати державу в реалізації проєктів з доставки гуманітарних вантажів та релокації бізнесу.

Так, у 2022 році обсяги внутрішніх та експортних посилок залишились на рівні минулого року. Доходи від торгівлі зросли на 41,9% проти 2021 року. З об’єктивних причин обсяги письмової кореспонденції у 2022 році зменшились на 53,4% проти минулого року з поступовим відновленням до кінця 2022 року. Отож доходи за цим напрямком зменшились на 18,3% порівняно з 2021 роком. Також у зв’язку з закриттям великої кількості друкованих видань та міграції населення на 22,4% зменшились доходи від розповсюдження періодики.

Водночас на тлі відносно сталих витрат на оплату праці на початку повномасштабної війни і суттєвого зростання транспортних витрат через перебудову логістичних процесів та зростання цін на пальне, Укрпошта отримала найбільший грошовий відтік на операційному рівні за лютий-квітень 2022 року. Але попри руйнування інфраструктури, різке зменшення обсягів замовлень відправлень на початку великої війни, Укрпошта продемонструвала зростання операційних та фінансових показників у ІІ – IV кварталах 2022 року. Однак у зв’язку з тим, що на тимчасово окупованих територіях Укрпошта не мала можливості надавати послуги в повному обсязі, за результатами 2022 року компанії поки не вдалось компенсувати збитки і повернутись до позитивного показника EBITDA. Так, Укрпошта закінчила 2022 рік з фактичним збитком у розмірі 1 258,1 млн грн, з яких 216,9 млн грн – збитки, отримані за рахунок втрачених активів на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Донецької та Луганської областей, та 402,1 млн грн – через збитки від курсових різниць внаслідок коливань курсу валют.

"Попри складний для всіх бізнесів рік, Укрпошта зберегла можливість надання поштових, фінансових та логістичних послуг у всіх населених пунктах на підконтрольній Україні території, при цьому зберігаючи доступні тарифи. Ми доставляємо посилки і пенсії в прифронтові містечка і села Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей. Разом з тим Укрпошта виконувала державні проєкти з релокації підприємств та доставки гуманітарної допомоги, що лягло додатковим навантаженням на нашу логістичну мережу, але однозначно було необхідним і правильним рішенням. Попри величезні втрати через війну, ми змогли в 2022 році зберегти команду, виконувати всі фінансові зобов’язання і навіть продовжили інвестувати в раніше розпочаті проєкти. І все це – без дотацій з державного бюджету, бо розуміємо, що він передусім має бути спрямований на підтримку наших збройних сил Укрпошта в 2022 році зафіксувала збитки, але, враховуючи вжиті заходи, ми впевнено дивимось в 2023 рік і будемо робити все, щоб знову вийти в прибуток, одночасно продовжуючи підтримувати державу", – прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Завдяки прибуткам минулих років та заходам щодо збереження готівкових коштів Укрпошта впродовж 2022 року зберігала сильні позиції ліквідності, що дозволило підтримувати операційну діяльність без дефіциту грошових коштів, вчасно виконувати свої фінансові зобов’язання та перезапустити програму капітальних інвестицій. Зокрема, у 2022 році Укрпошта продовжила автоматизацію та закупила і встановила у відділеннях 780 POS-терміналів. За рахунок збільшення їх загальної кількості до понад 8500 одиниць доходи від надання послуг за еквайринговими операціями зросли на 194,3% у порівнянні з 2021 роком.

Всього за 2022 рік Укрпошта сплатила 2,9 млрд. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів.

Також Укрпошта продовжила інвестувати у комп’ютеризацію сільських відділень, відкриття 120 нових та ремонт 326 відділень поштового зв’язку та запуск 780 нових пересувних.

Нагадаємо, у березні 2021 року Укрпошта та IT-Enterprise уклали договір про впровадження ERP-системи вартістю 95,8 млн грн. В 2022 році Завдяки впровадженню в експлуатацію програмного забезпечення «IT-Enterprise» оптимізовано процес перевірки та погодження всіх проектів нормативних, організаційно-розпорядчих документів. Також в 2022 році завдяки впровадженню нового фронту та ERP системи Укрпошта провела автоматизацію всіх функцій точок продажу для забезпечення їх обліку, контролю, швидкої адаптації персоналу, якості обслуговування клієнтів та запровадила єдину систему обліку.