У Херсоні вперше після деокупації провели спецпогашення поштових марок «Зброя Перемоги»

06.12.2022

6 грудня країна відзначає свято Збройних Сил України. Цьогоріч цей день відчувається особливо значуще, адже попри масштабні атаки, які безперестанно веде цинічний ворог проти України та українців, наші військові тримають рубежі країни, відвойовують окуповані території та виборюють незалежність держави.

Урочисте спецпогашення поштових марок «Зброя Перемоги» відбулося 6 грудня в Херсоні в поштамті. Участь у спецпогашенні брали: Тетяна Морозова, директор Херсонської дирекції Укрпошти та Галина Лугова, очільниця Херсонської міської військової адміністрації, Скалібог Сергій, військовий 57 ОМБР Збройних Сил України.

Нові марки презентовані до Дня Збройних Сил України, – це перші марки, які офіційно вводить Укрпошта в Херсоні після місяців окупації. Символічно, що саме зразки військового озброєння вітчизняного та іноземного виробництва, зображені на поштових марках, допомогли нашій армії вести контрнаступ, просуваючись Херсонщиною, звільняючи її села та міста.

Випуск – благодійний та здійснений за сприяння Міністерства оборони України та ДК «Укроборонпром». Частина зібраних коштів буде спрямована на допомогу Збройним Силам України.

Херсон був під анексією окупантів майже дев’ять місяців. Упродовж цього часу місто розграбовувалося та руйнувалося, місцевих жителів фактично тримали в заручниках, щоденно здійснюючи геноцид усього українського, нав’язувалася мова, культура та ідеї росії. Завдячуючи нескореній волі містян та надзусиллям Збройних Сил, 11 листопада Україна повернула собі Херсон.

«Для Херсонської дирекції Укрпошти – це справді історична подія. Сьогодні ми маємо можливість проводити спецпогашення поштових марок «Зброя Перемоги» на Головпоштамті в Херсоні лише завдяки неймовірній сміливості української армії та потужній зброї, якою вибивали ворога. З першої хвилини окупації Херсон та Херсонщина щодня чекала на наших визволителів. Дякуємо кожному воїну та назавжди пам’ятаємо тих, хто ціною свого життя виборов нам свободу», – Морозова Тетяна, директор Херсонської дирекції Укрпошти.

З перших днів великої війни ЗСУ застосовують на полі бою велику кількість зброї як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Український військово-промисловий комплекс постачає армії озброєння, яке допомагає нищити окупантів та наближає Україну до Перемоги. «Вільха», «Нептун» та «Стугна-П» – одні з найефективніших видів високоточної української зброї, що виготовляється на державному оборонно-промисловому комплексі «Укроборонпром».

«Ми завжди вірили і знали, що Херсон буде звільнено. Попереду в нас ще багато роботи, багато випробувань, але ми не опускаємо руки та наближаємо Перемогу, віримо в ЗСУ і наших людей», – Галина Лугова, голова Херсонської міської військової адміністрації

«Ми робимо все для того, щоб наша країна була звільнена», – Скалібог Сергій, військовий 57 ОМБР Збройних Сил України.

Марковий аркуш «Зброя Перемоги» складається з 6 поштових марок зі зразками військового озброєння. До поштових марок Укрпоштою традиційно випущено конверт «Перший день», немаркований конверт та картку. Також у продажі буде доступний тематичний мерч.

«Вільха» – реактивна система залпового вогню, призначена для ураження на дальніх відстанях броньованої, легкоброньованої та неброньованої техніки. На початку лютого 2022 року українські військові ліквідували цими ракетами десятки одиниць бронетехніки, систем ППО, засобів РЕБ та мобільних командних пунктів окупантів. (Україна).

«Нептун» – протикорабельний ракетний комплекс наземного базування з протикорабельними крилатими ракетами, призначений для ураження бойових кораблів кораблів класу крейсер, есмінець, фрегат і корвет. (Україна). Саме українськими ракетами «Нептун» 13 квітня 2022 року Збройними Силами України було знищено російський крейсер «Москва».

«Стугна-П» – переносний протитанковий ракетний комплекс, призначений для ураження рухомих та нерухомих броньованих цілей. «Стугна-П» вдало використовується ЗСУ для знищення важливих цілей на великій відстані – танків, реактивних систем залпового вогню (Україна).

«Байрактар ТБ2» – безпілотний літальний апарат турецького виробництва з великою тривалістю польоту. Він став знаменитий не лише завдяки результативним ударним місіям, а й корегуванням реактивних систем залпового вогню (Туреччина).

FGM-148 «Джавелін» – переносний протитанковий ракетний комплекс, призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних об’єктів. Саме «Джавелін» став вирішальною зброєю стримування на першому етапі війни. Він дозволив українським військовим діяти швидше за ворога, а бити точніше (США).

«M142 Хаймарс» – високомобільна артилерійська ракетна система, яка має в арсеналі керовані високоточні реактивні снаряди. Це реактивна система залпового вогню, яка дозволяє знищувати противника на відстані до 70 км. (США).

Тираж маркового аркуша – 200 000 примірників. Вартість маркового аркушу – 90 грн., з яких 18 грн – благодійний внесок. Номінал кожної марки – U (12 грн), відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа вагою до 50 г у межах України.

Автори випуску – художники-графіки Сергій та Олександр Харуки. Брати Харуки мають чималий досвід у розробці ескізів української поштової продукції. У 2018 році марковий аркуш «Комахи України» авторства Сергія і Олександра здобув найвищу філателістичну нагороду – Grand Priх WIPA і статус «Найкращої марки світу 2018».

Придбати поштовий випуск «Зброя Перемоги» можна з 06 грудня в міських відділеннях Укрпошти по всій країні, а також в офіційному онлайн-магазині Укрпошти. Крім того, нові поштові марки продаватимуться на маркетплейсах Prom, Kasta, Rozetka, eBay та Amazon. На продаж конверту «Перший день» у відділеннях будуть діяти обмеження – не більше 2-х на одне замовлення. Онлайн можна буде замовити до 50 маркових аркушів, 50 художніх конвертів та 50 листівок. З 1 грудня відкрито передзамовлення на набір «Зброя перемоги», який можна придбати перейшовши за посиланням.