За перше півріччя Укрпошта наростила обсяги по всім напрямкам еквайрингу до 6,5 млрд грн

26.07.2022

Попри війну еквайрингові операції в Укрпошті за перші 6 місяців року зростають. Їх обсяг порівняно з першим півріччям 2021 року збільшився на 66% та склав 6,5 млрд грн і на 47% зросла кількість — до 6,8 млн операцій.

“Укрпошта з перших днів війни працює на всій території України, крім окупованих територій, та надає основні фінансові послуги. Відповідно клієнти можуть отримати готівку чи поповнити платіжну картку або розрахуватися за товар чи послугу карткою. Із початком війни ці послуги стали дуже необхідними для українців. А враховуючи, що банки протягом останніх місяців закрилися у багатьох містах, то чи не єдиним місцем, де можна скористатися фінпослугами, є наші відділення. Тим більше, що останні роки Укрпошта розширювала спектр фінансових послуг та закуповувала POS-термінали, що дозволило збільшити кількість автоматизованих відділень, де можна здійснити операції з банківською карткою. Відповідно за 6 місяців поточного року зросли і їх обсяги, і кількість, а найпопулярнішими послугами були видача готівки та поповнення карток. Укрпошта і надалі планує збільшувати кількість відділень, де клієнти можуть отримати доступ до базових банківських послуг. Зокрема, до кінця поточного року планується встановлення понад 2 тисячі додаткових POS-терміналів. Саме завдяки тому, що свого часу Укрпошта почала впроваджувати банківські послуги та придбавати POS-термінали для автоматизованих відділень, сьогодні ми виявилися готовими до викликів, які поставила перед нами війна, і надали мільйонам українців потрібні їм послуги", - відзначив директор департаменту фінансового бізнесу Укрпошти Олег Кляпко.

За перші 6 місяців року найбільше зростання відбулося по оплаті банківською карткою за товари та послуги. Це є зручним способом розрахунку і відповідно збільшується кількість клієнтів, що розраховуються карткою. За 6 місяців поточного року обсяг послуги склав понад 4 млрд грн та було виконано більше 5 млн таких транзакцій. Зростання в порівнянні із аналогічним періодом минулого року відбулося відповідно на 24% та 39%.

Другою за обсягами серед еквайрингових операцій стали операції із видачі готівки. Адже на початку війни більшість магазинів та аптек приймали до оплати лише готівку і відповідно був попит на цю послугу у відділеннях Укрпошти. В порівнянні із 6 місяцями 2021 року обсяг видачі готівки зріс на 140% і загальна сума склала понад 2 млрд грн. За перше півріччя поточного року було здійснено понад 1 млн цих операцій.

Третьою послугою за обсягами було поповнення банківських карток, коли багато українців тимчасово виїхало в інші області України та за кордон для тимчасового прихистку від війни. Протягом 6 місяців року українці через відділення Укрпошти поповнили картки більш ніж 382 млн грн, що у 8 разів більше, ніж за такий же період минулого року. Було зроблено понад 175 тисяч операцій і зростання відбулося в 3 рази.

Нагадаємо, Укрпошта входить до ТОП-6 компаній в Україні за кількістю власних POS-терміналів і має 7,5 тис терміналів в понад 4 тисяч автоматизованих відділеннях.