Передплата газет під час війни: на друге півріччя українці передплатили 3,7 млн видань

14.07.2022

Укрпошта підбила підсумки першої під час війни передплати. На друге півріччя 2022 р. українці передплатили 3,7 млн примірників газет та журналів. Серед них, зокрема, 2,3 млн загальнодержавних видань та 1,4 млн примірників місцевих видань. Питома вага загальнодержавних видань в загальному тиражі усіх груп видань – 62%, місцевих — 38%.

До передплатних каталогів було включено 2362 індекси видань загальнодержавної та місцевої сфер розповсюдження.

“Це перша передплатна кампанія, яку ми проводимо в умовах війни. Бойові дії в Україні вплинули як у цілому на економіку, так і, зокрема, на ринок друкованих медіа. У перші тижні війни друк частини видань призупинився, бо типографії через значне подорожчання паперу чи перебої з його постачанням тимчасово не могли працювати. Протягом трьох місяців частково не друкувалась та не надходила в повному обсязі до читачів друкована преса. Якщо порівнювати кількість видань у передплатних каталогах на друге півріччя нині і рік тому, то зараз на понад 30% видань менше. Також відчутним наслідком перших місяців війни, що вплинув і на хід передплатної кампанії, стала значна внутрішня та зовнішня міграція українців, адже багато з них в окремих областях України, де були бойові дії, втратили свої домівки та переїхали. Та незважаючи на це Укрпошта працює та робить все можливе, щоб наші клієнти могли передплатити та отримати у подальшому свої видання”, - відзначив директор департаменту поштових послуг Укрпошти Сергій Гречко.

Для заохочення передплатників Укрпошта проводила у філіях низку заходів. Зокрема, в рамках акції «Дні передплатника» було передплачено видань на понад 2 млн грн. А в акції «Я люблю передплату» взяло участь майже 336 тисяч передплатників, серед яких 15 липня проводитиметься розіграш побутової техніки.

Крім того, у рамках благодійної передплати на адреси дитячих будинків-інтернатів та геріатричних центів України небайдужі клієнти передплатили понад 8 тисяч видань, аби підтримати дітей-сиріт та літніх людей.

Хоча передплата на газети та журнали на друге півріччя 2022 р. завершилася, проте її можна оформити із поточних місяців і до кінця цього року.

Як повідомлялося, відновлення доставки газет та журналів у звільнених населених пунктах відбувається за умови безпеки для клієнтів та працівників Укрпошти. Внутрішньо переміщені особи можуть оформити переадресацію передплачених видань.

Питання компенсацій за не вихід видань під час бойових дій розглядають видавці та редакції, що відновили вихід газет. Вони вирішують механізм компенсації (спарені номери, заміна видань іншим виданням, форс-мажор, тощо). Остаточні рішення щодо можливих компенсацій будуть прийматись видавцями після припинення воєнного стану.

Інформація про роботу відділень Укрпошти щоденно оновлюється на офіційному сайті Укрпошти. Більш детально про роботу відділень у конкретному населеному пункті та їх графіком роботи можна ознайомитись за посиланням.