НКРЗІ вперше за два роки переглянула Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку

07.09.2021

Національний поштовий оператор пройшов погодження тарифів на основні поштові послуги. Нові тарифи Укрпошти вступлять в силу з 1 жовтня 2021 року. Це перший перегляд тарифів за два роки – діючі граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку в межах України переглядалися та затверджувалися восени 2019 року. Тарифи на міжнародні відправлення переглядалися ще раніше – в 2017 році.  

Нові тарифи будуть доступні на сайті Укрпошти за посиланням https://www.ukrposhta.ua/ua/taryfy-ukrposhta-standart

Підвищення тарифів, зокрема на письмову кореспонденцію, суттєво не вплине на клієнтів-фіз.осіб. Адже наразі лише 3,5% відправлень письмової кореспонденції здійснюється фізичними особами. Так, тариф на пересилання непріоритетного простого листа масою до 50 грамів зросте з 9,00 грн до 10,50 грн, тобто на 1,5 грн, або на 16,7%.

Основним чинником перегляду тарифів є збільшення мінімальної заробітної плати, що прямо впливає на витрати Укрпошти. Так, з січня 2020 року рівень мінімальної зарплати зріс на 27%. Відповідно, витрати Укрпошти на оплату праці з нарахуваннями у 2021 зросли відповідно, оскільки прив’язані до динаміки мінімальної заробітної платні.

Також при перегляді тарифів було враховано суттєве підвищення плати за вхідну частку тарифу, який сплачує Укрпошта іноземним операторам за обробку поштового відправлення та витрати на послуги транспортних компаній за перевезення кореспонденції за межами країни. З моменту останнього перегляду тарифів на пересилання міжнародних відправлень така складова тарифу як вхідна частка країни призначення зросла в середньому на 27% (в найбільшій за обсягами відправлень країні США – на 114% для посилок, та на 94,7% для письмової кореспонденції), при цьому, у деяких випадках таке зростання призвело до збитковості тарифів.

«У світі існує 2 моделі тарифної політики у поштових операторів: тарифи, які покривають собівартість або тарифи, де різниця компенсується державою через систему дотацій. Укрпошта розраховує у своєї діяльності та розвитку виключно на власні та кредитні ресурси, і не отримує жодних дотацій з боку держави. У зв’язку із збільшенням витрат (зарплати, паливо, комунальні платежі) збільшення тарифів є єдиним варіантом збереження позитивної динаміки сталого розвитку компанії. Я радий, що і уряд і регулятор, НКРЗІ, нарешті нас почули», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Також в порівнянні з останнім переглядом тарифів значно зросли витрати на авіаперевезення. У 2020 році мали місце витрати на рівні $8 США на 1 кг , що суттєво перевищувало прогнозовану вартість цієї складової собівартості.

Слід відзначити, що до універсальних тарифів міжнародної доставки відносять лише листи, бандеролі та посилки без оголошеної вартості вагою до 10 кг. Тобто  тариф на найпопулярнішу категорію доставки – «дрібний пакет» переглядатися в рамках цього рішення не буде.

Нові тарифи на міжнародні відправлення будуть доступні на сайті https://www.ukrposhta.ua/ua/taryfy

Укрпошта, розуміючи важливість експорту та здійснюючи послідовні кроки щодо підтримки експорту малого та середнього бізнесу, запропонує спеціальні рішення для експортерів до  США, Канади та Австралії після набуття тарифами чинності.