Доступ до ліків там, де цього чекають українці: на Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини стартував пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»

21.02.2024

Укрпошта отримала ліцензії на роздрібну й електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Відтак прийматиме замовлення та доставлятиме медикаменти до найвіддаленіших населених пунктів країни. Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека» стартує на Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини, де проблема відсутності стаціонарних аптек і доступу до лікарських засобів є вкрай гострою.

«Проєкт “Укрпошта. Аптека” передусім покликаний розв’язати три ключові проблеми. По-перше, доступу до аптек, тим паче у тих населених пунктах, де їх немає або ті зруйновані за час повномасштабної війни. По-друге, доступу до тих ліків, яких може не бути в асортименті найближчої аптеки. По-третє, доступності ліків, бо та сама найближча аптека може не пропонувати оптимальні ціни чи не брати участь у державній програмі “Доступні ліки”.

Укрпошта має розгалужену мережу й розвинену логістичну інфраструктуру. Добирається до найбільш віддалених куточків країни, залишається поруч на прифронтових територіях та з-поміж перших повертається на звільнені. Відтак, залучаючи наявні ресурси, ми спроможні розв’язати озвучені проблеми, що назріли по всій Україні. І посприяти тому, що в українців завжди буде можливість отримати найнеобхідніші медикаменти», — зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека» запускається за сприяння Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Наразі в українських селах та селищах міського типу працюють близько 5 700 аптек та аптечних пунктів. Натомість загалом по країні залишається понад 20 тисяч сіл, які не мають аптечних пунктів. Ми вирішуємо це питання на різних рівнях. Спільний проєкт “Укрпошта. Аптека” — ініціатива, яка дозволить суттєво покращити доступ людей до лікарських засобів. Все, що потрібно зробити, щоб замовити необхідні ліки — зателефонувати в контакт-центр Укрпошти, яка згодом ці ліки доставить. Починаємо з Донеччини та з окремих прикордонних районів Сумщини. Далі пілотний проєкт буде розширюватись. Дуже важливо, що таким чином можна отримати і препарати за програмою “Доступні ліки”. Тобто безоплатно чи з частковою доплатою. Це дозволить пацієнтам зекономити свої кошти, адже бюджет програми на цей рік складає 5,2 млрд гривень», — прокоментував міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Після успішного старту планується розширення, і до проєкту буде долучено прифронтові Харківщину, Херсонщину, Миколаївщину, Запоріжжя тощо. У перспективі — всі населені пункти країни.

Асортимент

Є змога замовляти лікарські засоби безрецептурної групи (майже 10 тис. найменувань), а також за програмою «Доступні ліки», яка наразі включає 515 торгових назв лікарських засобів та медобладнання.

Лікарські засоби відпускатимуться з аптечного закладу компанії та доставлятимуться споживачам до найближчого відділення Укрпошти.

Як оформити замовлення

Замовити лікарські засоби просто:

  • Зателефонуйте за номером 0 800 300 545.
  • Для зв’язку з фахівцем слідуйте підказкам у голосовому меню.

Замовлення буде спаковано та надіслано за послугою «Укрпошта Експрес». Доставка безкоштовна. Відстежити відправлення можна на сайті, у мобільному застосунку та через чат-бота у месенджерах. Для перевірки правильності комплектації замовлення передбачено огляд при врученні посилки.

Укрпошта — одна з найбільших українських компаній та єдина, що дотична до кожного українця: і в мегаполісах, і в найвіддаленіших селах. Близько 40 000 працівників щоденно зустрічають клієнтів у 27 000+ точках надання послуг всюди по Україні.