Дбаємо про безпечну освіту офлайн: Укрпошта продовжує облаштовувати шкільні укриття

15.12.2023

Учні Гружчанської гімназії, що на Київщині, у стінах свого закладу безпечно закінчують І семестр цього навчального року, завдяки облаштованому укриттю. Це вже четверте сховище, яке Укрпошта спільно з KSE Foundation відремонтували для шкіл нашої країни.

На початку повномасштабного вторгнення мешканці села Грузьке Фастівського району Київської області пережили фактично ізоляцію від зовнішнього світу. У селі не було електрики, телефонного зв’язку, у магазини не доставляли продукти, а в аптеки – ліки. Підвал сільської школи, який на той момент був у жахливому стані, на багато тижнів став єдиним прихистком для мешканців.

«Наша країна перебуває в таких обставинах, коли змушена адаптувати заклади освіти під реалії війни. На першому місці стоїть безпека наших дітей, а також комфортні укриття, де вони відчуватимуть себе затишно. Укрпошта допомагає державі долати складні періоди війни, тому донати від поштових марок ідуть на реалізацію благодійних проєктів, які зараз є вкрай важливими та необхідними», – прокоментував Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

Сьогодні освіту офлайн мають змогу здобувати близько ста школярів гімназії. Варто додати, що ремонт та повноцінно облаштоване укриття, дозволило Гружчанській школі прийняти до себе на навчання й учнів з сусіднього села Бишів, оскільки будівлю їх освітнього закладу було зруйновано.

Відтепер учням та педагогам перебувати в сховищі площею майже 150 кв.м під час повітряних тривог не лише безпечно, а й комфортно. В укритті зроблено бетонну стяжку підлоги, замінено всі водопровідні труби, встановлено протипожежні двері на основні та запасні виходи, нову потужну вентиляцію та освітлення, облаштовано туалетні кімнати. Крім того, придбано лавки для сидіння та крісла-груші.

«Ми дуже сподівались, що нам зроблять укриття, але до кінця в це не вірили. У колись безнадійному приміщенні тепер якісний та гарний ремонт. Ще з часів пандемії батьки учнів зрозуміли, що онлайн-навчання не є таким ефективним, адже діти звикли слухати вчителя наживо, взаємодіяти одне з одним. Тепер наше сховище дозволяє проводити уроки очно, а це особливо важливо для психологічного стану дітей, чиї батьки зараз на фронті, або тих, хто переїхав до нас з тимчасово окупованих територій», – розповідає Майя Романова, директорка гімназії.

Нагадаємо: донатні кошти від продажу поштової марки «ПТН ПНХ!», випущеної до першої річниці російсько-української війни, направляються на ремонт укриттів для закладів загальної середньої освіти. Укрпошта спільно з Благодійним фондом KSE Foundation у рамках всеукраїнської програми «ЗАХИСТОК: безпечна освіта» облаштували сховища для учнів Ківшоватського ліцею на Київщині, Кобеляцького ліцею на Полтавщині та Будильської школи Сумської області.