Укрпошта передала 1 мільйон гривень на відновлення музею Григорія Сковороди на Харківщині

04.12.2023


До дня народження видатного українського поета, філософа та гуманіста Григорія Сковороди Укрпошта передала 1 млн гривень на відновлення Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди, який зруйнувала російська ракета в ніч на 7 травня 2022 року. Донатні кошти вдалося зібрати завдяки продажам благодійного поштового блоку «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень».

Національний поштовий оператор доєднався до глобальної ініціативи першої леді України Олени Зеленської, що направлена на підтримку та збір коштів на відновлення зруйнованих об'єктів культурної спадщини нашої країни.

«Укрпошта робить свій внесок у відновлення культурних надбань країни, які обов'язково мають побачити підростаючі покоління українців. Сьогодні благодійні поштові марки несуть в собі не лише естетичну цінність та пам’ять, а й допомагають підтримувати державу в дуже непрості часи», — зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Сьогодні музей, що розташований на території Меморіального комплексу Г. С. Сковороди в селищі Сковородинівка на Харківщині, гостро потребує протиаварійних робіт. Будівлю необхідно якнайшвидше законсервувати до майбутньої реставрації, адже з початком зими та настанням холодів музей ще більше руйнується. Нещодавно команда музею анонсувала благодійну ініціативу до дня народження поета, щоб зібрати кошти на збереження та відновлення меморіального комплексу.

Гроші, які Укрпошта разом з KSE Foundation уже передала музею — суттєва допомога, що дасть можливість запустити процес консервації будівлі. Кожен небайдужий може зробити особистий внесок та долучитися до збору на відновлення музею, придбавши благодійний поштовий блок «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень». Марки доступні у відділеннях поштового зв'язку Укрпошти або на офіційному сайті Поштовий маркет.

Нагадаємо: спецпогашення поштового блоку «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень» провели в Сполучених Штатах Америки, у селищі Сковородинівка на Харківщині та Києві.

Погашення поштового блоку штемпелем «Перший день» пройшло за участі першої леді Олени Зеленської, генерального консула України Олексія Голубова та генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського в Нью-Йорку. Також презентацію марки провели біля музею Національного літературно-меморіального музеї Г. С. Сковороди на Харківщині спільно з міністром культури та інформаційної політики України, директором музею Наталією Мицай та представниками Харківської ОВА.

Дизайн поштового випуску виконали відомі художники-графіки Олександр та Сергій Харуки. На одній із поштових марок блоку відтворено малюнок Сковороди — фонтан «Нерівна всім рівність». Саме цей фонтан було зображено на банкнотах УНР в 500 гривень, що ходили у 1918 — 1920 роках, а зараз відтворено на банкнотах незалежної України, введених в обіг у 2006 році. На другій марці блоку – портрет українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета та педагога; на полях блоку — факсиміле Сковороди та зображення янголів.

Укрпошта разом з благодійним фондом KSE Foundation ініціювала чимало благодійних проєктів, ознайомитися та долучитися до яких можна за посиланням. Замовляючи поштові марки й аудіолистівки, ви автоматично донатити на підтримку ЗСУ й ДСНС, дитячих будинків та зоопритулків, відновлення культурних об’єктів і облаштування шкільних укриттів.