Укрпошта заощадила 14 млн грн на закупівлі електроенергії

14.11.2023

Укрпошта за результатами висококонкурентних торгів обрала постачальника електроенергії – Акціонерне товариство «Енергетична компанія України» (ЕКУ). У співпраці з державним енерготрейдером АТ «ЕКУ» національний поштовий оператор заощадить близько 14 млн грн від очікуваної вартості.

Закупівля проводилась у Prozorro Market за процедурою Запит (ціни), що має ряд переваг серед інших конкурентних процедур: ✅ Операційна швидкість: закрити річну потребу можна всього лише за тиждень. ✅ Конкуренція: завдяки найвищій конкуренції замовник отримує найкращі ціни на ринку. ✅ Економія: до 20% порівнюючи з відкритими торгами з особливостями. ✅ Оптимізація витрат: собівартість процесу знижується до 50%, оскільки більша частина роботи вже проведена адміністраторами маркету

«Укрпошта провела прозорий тендер, отримавши максимально вигідний результат не лише для бюджету компанії, а й для економіки країни загалом. Електроенергія – одна з найбільших статей наших витрат, тому вкрай важливо приймати ефективні рішення і працювати з постачальником, який пропонує найнижчу ціну. Так, за підсумками закупівлі електроенергії, сума заощаджених коштів склала 14 млн грн. В умовах, коли в країні йде повномасштабна війна, державні закупівлі набувають особливо критичного значення. Укрпошта власним прикладом демонструє, що важливо бути відкритими та забезпечувати прозорість процедур закупівель, досягаючи оптимального та раціонального використання коштів», – зазначив Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

В аукціоні АТ «Енергетичну компанію України» було визнано переможцем тендеру з-поміж 12-ти учасників, серед яких були представлені одні з найбільших енерготрейдерів країни.

«У ринкових умовах державні компанії здатні витримувати жорстку конкуренцію і посилювати один одного. Кінцевим бенефіціаром співпраці Укрпошти і ЕКУ стане Україна, яка сьогодні потребує мобілізації всіх ресурсів для перемоги», – сказав Віталій Бутенко, генеральний директор АТ «ЕКУ» .

Термін постачання електричної енергії за укладеним договором становить 13 місяців з 01.12.2023 до 31.12.2024 та включає два пікових зимових періоди. Обсяг електроенергії складає 35 000 000 кВтг.

Нагадаємо: нещодавно Укрпошта провела тендер на закупівлю SMS та Viber-повідомлень в системі Prozorro. Вартість закупівлі складає близько 65 мільйонів. Послуга та її вартість викликала в соціальних мережах активну дискусію щодо закупівель Укрпошти. Зазначимо, що національний поштовий оператор щорічно дійсно куповує 90 мільйонів SMS і 60 мільйонів Viber-розсилок для оповіщення клієнтів про доставку посилок та інших спеціальних нагадувань. Такі витрати є стандартними та необхідними для функціонування бізнесу, а також частиною сервісу, який потрібний клієнтам.

Довідково:

Укрпошта не фінансується з державного бюджету, а кошти платників податків не йдуть на утримання компанії. У середньому на централізованих закупівлях національний поштовий оператор Укрпошта впродовж трьох останніх років заощадив до 15 % в рік. Сума трирічної економії склала понад 1,2 млрд грн. Такі досягнення стали можливими завдяки тому, що 95% бюджетних закупок спрямовуються через конкурентні процедури за допомогою системи Prozorro, де участь беруть в середньому три постачальники.

АТ «Енергетична компанія України» (АТ «ЕКУ») – національна енерготрейдингова компанія, що здійснює операції з купівлі, продажу та постачання енергоресурсів для комерційних клієнтів. 100% акцій товариства належать державі Україна. Компанія працює на внутрішньому та зовнішньому ринках енергоресурсів і є засновником першої державної балансуючої групи учасників ринку електроенергії, до якої приєднався найбільший у країні виробник електроенергії НАЕК «Енергоатом». АТ «ЕКУ» є одним з провідних енерготрейдерів країни за обсягами продажу електроенергії. Питома вага клієнтів компанії в ВВП України становить 9%.