Укрпошта в Японії: українські марки на філателістичній виставці JAPEX2023

03.11.2023

Сьогодні відбулося урочисте відкриття Всеяпонської філателістичної виставки JAPEX2023 під загальною назвою «Мирні дні з філателією», яка діятиме з 03 по 05 листопада в Токіо. У рамках заходу, організованого Японською асоціацією філателістів, за сприяння Посольства України в Японії та Укрпошти, діятиме спеціальна виставка «Марки України».

На ній представлені унікальні українські поштові марки з приватних колекцій японських філателістів. Зокрема, є стенди, присвячені першій марці воєнного часу «Русскій воєнний корабль, іді!..», українській вишивці, Київській Русі, маркам Української Народної Республіки, голоду в Україні в 1921-1923 рр., Київській області.

На виставці також презентовано окремий стенд, де можна придбати українські поштові марки та погасити їх спеціально розробленими Укрпоштою штемпелями «Український народний одяг». Діятимуть три календарні штемпелі по одному на кожен день виставки.

«Сьогодні українські поштові марки пишуть літопис боротьби українського народу у священній війні, яку розв’язала росія. У них і радість перемог, і біль втрат, і сум від розставання, і підтримка світу. Ініціатива Посольства Японії представити на філателістичній виставці марки України воєнного часу – це чудова нагода познайомити філателістів Японії з українською історією, культурою, філателією та донести правдиву інформацію про цю жахливу російсько-українську війну», – прокоментувала Наталя Мухіна, начальник управління філателістичної продукції Укрпошти.

Крім того, до виставки JAPEX2023 Пошта Японії випустила дві пам’ятні марки, одна з яких присвячена Україні. На синьому тлі поштовий голуб доставляє послання до пункту призначення. Крила голуба прикрашені традиційним українським орнаментом, на тулубі напис Ukraine. Номінал марки складає 63 єни.

Довідково: «Japan Stamp Exhibition» – це найбільша виставка марок Японії, яка вперше відбулася в 1966 році і відтоді проводиться щорічно. Цей масштабний осінній захід є великою подію для світу філателії.