«Героїчні професії. Залізні люди»: Укрпошта представляє поштовий блок, присвячений залізничникам

01.11.2023

До Дня залізничника, який відзначатиметься 4 листопада, Укрпошта презентує поштовий блок «Героїчні професії. Залізні люди». Погашення спеціальним штемпелем «Перший день» відбудеться 1 листопада у Києві, спецпогашення — у всіх регіонах України. Штемпелі АР Крим та м. Севастополь прикріплені до Києва, Луганської області — до Покровська Донецької області.

За час повномасштабної війни Укрзалізниця стала символом національної незламності: евакуація понад 4 млн людей, безперебійний вантажний і пасажирський рух, пожежна та ремонтна допомога при ліквідації наслідків ракетних ударів, відновлення сполучення до деокупованих міст. Українські залізничники, які перші місяці війни працювали в надскладних та небезпечних умовах, без сну й відпочинку, стали справжніми «залізними людьми», які тримають тил нашої країни.

«Війна поставила перед кожною великою компанією ряд викликів. Укрзалізниця довела, що здатна впоратися з найтяжчими з них, ставши невід’ємною складовою для повноцінного функціонування нашої країни. Пишаюся, що Укрпошта та Укрзалізниця є міцним тандемом, який працює проти ворога та задля спільної Перемоги. Попри непрості для країни часи Укрзалізниця створює унікальні проєкти, розвиває й покращує свій сервіс, запускає нові міжнародні маршрути. Вірю, що скоро потяги вирушать до Донецька, Маріуполя, Сімферополя, Луганська та інших тимчасово окупованих міст нашої країни», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Блок складається з двох марок «Евакуаційний потяг. Херсон →» та «→ Львів. Евакуаційний потяг», який розповідає історію справжнього героїзму та стійкості залізничників. 3 травня 2023 року росіяни впродовж дня завдавали масованих обстрілів по цивільному населенню Херсона, а після обіду обстріляли залізничний вокзал, поціливши у вагон. Попри небезпеку, хаос і повітряну тривогу залізничники діяли злагоджено та професійно: відчепили охоплений полум’ям вагон, надали медичну допомогу пораненому провіднику та швидко здійснили посадку пасажирів до вцілілих вагонів.

Потяг №109 Херсон-Львів вирушив зі станції Херсон із затримкою на 14 хвилин, а вже 4 травня за графіком прибув до Львова.

«Це перший в історії незалежної України поштовий блок, присвячений роботі залізничників. Тут відображена лише одна з тисячі історій, коли залізничники, ризикуючи життям, виконували свою роботу. Про деякі такі героїчні історії ми вже розповідаємо, про інші зможемо говорити лише після нашої перемоги. Залізничники, як і наші колеги-поштарі, навіть в умовах широкомасштабної війни продовжують працювати в режимі 24/7 та залишаються надійним партнером для наших клієнтів та для нашої держави», — наголосив голова правління Укрзалізниці Євген Лященко.

Тираж поштового блоку — 150 000 екземплярів. Номінал кожної марки — W = еквівалент 1,5 $ (відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа наземним транспортом масою до 50 г до іноземних держав). Тираж конверта «Перший день» — 40 000 екземплярів, карток — 80 000 екземплярів.

Придбати поштовий випуск можна з 1 листопада у відділеннях поштового зв’язку, а також у філателістичному магазині Укрпошти. Художник поштового блоку, конверта «Перший день» та картки — Віктор Грудаков.

Нагадаємо: випуск «Героїчні професії» присвячено людям різних спеціальностей, які сміливо та самовіддано працюють задля Перемоги нашої країни. Серія розпочалася у 2023 році поштовим блоком «Воїни світла. Воїни добра» і продовжується сьогодні випуском «Залізні люди», що його адресовано героїчній роботі українських залізничників.