«Хрест бойових заслуг»: Укрпошта презентувала нову поштову марку

26.10.2023

Відсьогодні, 26 жовтня, поштова марка «Хрест бойових заслуг» офіційно введена в обіг та доступна до продажу у відділеннях поштового зв’язку. Марка продовжує серію «Нагороди України», започатковану Укрпоштою в 1997 році. Погасити марку спеціальним штемпелем «Перший день» можна 26 жовтня в київському головпоштамті.

«Укрпошта сьогодні презентує поштову марку, яка присвячена військовим нагородам. «Хрест бойових заслуг» – це подяка та символічна поштова відзнака для українських захисників та захисниць, які ціною власного життя виборюють право на незалежність та суверенність нашої країни. Марки завжди були і залишаються одним із символів державності, частиною інформспротиву, тому поспішайте придбати новий випуск», – прокоментував Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

Тираж марки – 450 000 примірників або 75 000 маркових аркушів. Номінал марки – L = 15 грн (відповідає тарифу на пересилання пріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України). Ціна маркового аркуша складає 90 грн. Тираж конверта «Перший день» – 35 000 примірників. При виготовленні марки застосовано тиснення золотою фольгою.

Відзнаку «Хрест бойових заслуг» встановлено Президентом України 5 травня 2022 року для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань за видатну особисту хоробрість, відвагу або видатний геройський вчинок під час виконання бойового завдання в умовах небезпеки для життя та безпосереднього зіткнення із супротивником, видатні успіхи в управлінні військами (силами) під час ведення бойових дій.

Прототипом відзнаки від Президента «Хрест бойових заслуг» стала історична найвища військова нагорода Української повстанської армії та Української Головної Визвольної Ради – «Хрест бойової заслуги», проєкт якої створив український художник УПА Ніл Хасевич. Дизайн сучасної нагороди відрізняється стрічкою, яка має колір прапора України, а не стяга ОУН, та розташуванням мечів, що направлені догори на знак перемоги.

Першим кавалером «Хреста бойових заслуг» став Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний. Почесною бойовою відзнакою також були нагороджені бойова медикиня 72-ї окремої механізованої бригади сержант Дарія Мазуренко, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковник Олександр Сирський, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-лейтенант Кирило Буданов, командир 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі», лейтенант Дмитро Коцюбайло «Да Вінчі» (посмертно) та багато інших захисників України.

Придбати поштову марку можна з 26 жовтня у відділеннях поштового зв’язку, а також за посиланням у філателістичному магазині Укрпошти.

Автором дизайну відзнаки «Хрест бойових заслуг» став Олександр Лєжнєв, який працює в галузі станкової графіки, дизайну, екслібрису та геральдики. Автор поштової марки, конверта та штемпеля «Перший день» – відомий український художник Володимир Таран. З митцем Укрпошта тісно співпрацює багато років. Окрім зображень марок та конвертів, Володимир Таран є автором дизайну монет і банкнот, а також книжкової ілюстрації.

Довідково:

Відзнака Президента України «Хреста бойових заслуг» виготовляється зі срібла з позолотою і має вигляд прямого рівностороннього хреста, у центрі якого зображено Знак Княжої Держави Володимира Великого.