PostEurop продовжила санкції проти росії та білорусі ще на 12 місяців

18.10.2023

У 2022-му Асоціація європейських державних поштових операторів призупинила членство росії та білорусі, а сьогодні, під час засідання Генасамблеї PostEurop, продовжила поштові санкції ще на один рік. Пропозицію України було підтримано одноголосно. Це безпрецедентне рішення за всю історію існування PostEurop, що є регіональним об’єднанням у межах Всесвітнього поштового союзу.

Щоб призупинити членство росії та білорусі, Рада директорів Асоціації внесла зміни до свого Статуту.

«З початку повномасштабної війни всі українські компанії, що представляють нашу країну на міжнародній арені, докладають зусиль, аби обмежити діяльність росії та білорусі у будь-яких професійних спільнотах. Цьогоріч пропозицію України продовжити поштові санкції проти країн-агресорок підтримали всі країни PostEurop, навіть ті, які досі вагалися. На час виключення пошти цих країн будуть усунуті з Асоціації. Це потужна «політична» перемога, і сильний сигнал поштам усього світу переглянути співпрацю з росією та білоруссю. Це найвища підтримка, яку світ може надати Україні в поштовій галузі», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Рада директорів PostEurop призупинила членство країн – агресорок до наступного засідання Генасамблеї PostEurop. Пошти росії та білорусі, крім репутаційних втрат, не мають можливість брати участь в цивілізованому розвитку поштової галузі, зокрема в обговоренні та створенні нових митних систем, впровадженні нових логістичних технологій, реалізації спільних з поштами інших країн проєктів з прискореної доставки. Фактично ці дві країни виключені зі світової поштової повістки. Кожна країна, що є членом Всесвітнього поштового союзу, залишає за собою право вирішувати індивідуально, як працювати з поштами росії та білорусі. Проте виключення їх з професійної спільноти поштовиків є індикатором для прийняття рішення щодо форм співпраці з ними.

Нагадаємо, у підтримку України, українців та Укрпошти, Пошти Польщі, Швеції, Данії, Фінляндії та Австралії ще у квітні 2022 року подали відповідні документи до Всесвітнього поштового союзу про припинення доставки відправлень до та з росії й білорусі. До поштової блокади країн-агресорів приєдналася також Пошта Латвії, яка в березні припинила поштові грошові перекази до та з росії та білорусі.

PostEurop представляє 55 поштових операторів з 53 країн та територій Європи, які обробляють 60 млрд відправлень щороку. Асоціація є регіональним об’єднанням у межах Всесвітнього поштового союзу, який послідовно з початку повномасштабної війни засуджує дії росії. Так, на початку травня 2022 року Всесвітній поштовий союз достроково усунув країну-агресорку від головування в комісії «Митниця».