ІV Конгрес Всесвітнього поштового союзу виступив на підтримку України та її поштового сектору

04.10.2023

З 1 по 5 жовтня в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) проходить четвертий Позачерговий Конгрес Всесвітнього поштового союзу (UPU). Україну на заході представляє національний поштовий оператор — Укрпошта, делегацію від нашої держави очолив Анатолій Комірний, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Сьогодні Конгрес Всесвітнього поштового союзу, який є структурним підрозділом ООН, активно підтримав Україну й наш поштовий сектор, рішуче засудивши воєнну агресію росії. Фактично від закінчення Другої світової війни така беззаперечна допомога є прецедентом, коли ВПС з огляду на ситуацію, яка склалася в нашій країні, офіційно запустив резолюцію на підтримку та створив Фонд солідарності. Це дає можливість відновлювати постраждалі поштові відділення та інфраструктуру. Хочу також висловити щиру подяку 40 країнам, які виступили з заявою на підтримку нашої держави», — повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Анатолій Комірний.

Конгрес — це найбільший орган управління ВПС (UPU), що є спеціальною установою ООН, який об’єднує 192 країни, 670 тисяч відділень та 5,5 мільйонів поштових співробітників. ВПС є головним світовим форумом зі співробітництва у поштовій сфері та однією з найстаріших міжнародних організацій.

Цьогоріч високоповажні країни-члени ВПС винесли на обговорення ряд важливих стратегічних питань, що визначатимуть майбутнє міжнародної поштової доставки, зокрема відкриття Всесвітнього поштового союзу для широкого кола учасників поштового сектору, майбутній розвиток фінансових послуг у поштовому секторі, заходи для боротьби зі змінами клімату, їхній вплив на поштовий сектор та інші питання, спрямовані на подальший розвиток ринків.

Темою Позачергового Конгресу, яка заслуговувала особливої уваги, була підтримка нашої країни та її поштового сектору, який від початку повномасштабного вторгнення рф зазнав катастрофічних руйнувань. Високоповажні учасники ВПС одноголосно проголосували за внесення до порядку денного питання України як таке, що є важливим для розгляду на рівні Всесвітнього поштового союзу.

Зауважимо, що на Конгресі було озвучено спільну заяву від усіх 27 країн-членів Європейського Союзу, а також Австралії, Канади, Грузії, Японії, Монако, Молдови, Чорногорії, Північної Македонії, Норвегії, Швейцарії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, які одноголосно й рішуче засудили російську агресію та атаки на поштову інфраструктуру України. Така солідарність та одностайність з боку країн-членів ВПС є показовою за всю історію існування Конгресу, що свідчить про підтримку нашої України на міжнародній арені.

Укрпошта, зі свого боку, чітко демонструє ключовий принцип Всесвітнього поштового союзу: за будь-яких умов забезпечувати безперебійну доставку. Наша держава довела всьому світу, що попри повномасштабну війну та закрите авіасполучення українці мають змогу отримувати та відправляти листи і посилки по всьому світу, мешкаючи навіть у найвіддаленіших населених пунктах країни.

Нагадаємо: у 2022 році члени Адміністративної ради підтримали резолюцію АР 2/2022.1 «Про сприяння та підтримку України та її поштового сектору». Крім того, керівництво UPU, PostEurop, International Post Coprporation продовжують надавати підтримку Україні в умовах повномасштабного нападу рф. За кошти, що були надані Україні від Надзвичайного Фонду солідарності країн-донорів та Фонду підвищення якості служби ВПС, Укрпошта змогла придбати обладнання для відновлення зруйнованої поштової інфраструктури та генератори для забезпечення безперебійної роботи відділень в умовах відсутності електропостачання через атаки росії на об’єкти енергетичної інфраструктури.