Укрпошта облаштувала комфортне укриття для школярів Сумщини

02.10.2023

Укрпошта у співпраці з Благодійним фондом KSE Foundation у рамках всеукраїнської програми «ЗАХИСТОК: безпечна освіта» відремонтували укриття для Будильського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської громади на Сумщині. Відтепер 180 учнів, які їдуть до школи з навколишніх сіл, мають змогу отримувати знання очно.

Заклад освіти знаходиться за 100 кілометрів від кордону з росією. Село не було в окупації, але в перші тижні повномасштабного вторгнення через нього постійно їздила ворожа техніка, а з сусідніх сіл доносилися звуки вибухів.

Підвал сільської школи, який донедавна був незатишним, темним та вогким, повністю оновили. Усі поверхні оброблено та пофарбовано, замінено електропроводку, зроблено нове освітлення, зокрема аварійне, покладено плитку на підлогу, встановлено потужну систему вентиляції й гідроізоляцію, санвузли.

Відремонтоване сховище дозволяє учням та вчителям школи не лише перебувати в безпечних умовах під час повітряних тривог, а й за потреби проводити там заняття, бо частину парт перемістили в укриття.

«Учні, батьки й колектив школи дуже задоволені. Ми щиро дякуємо Укрпошті та команді фонду KSE Foundation за допомогу й небайдужість. Сховище «до» та «після» — це два кардинально різні приміщення. До ремонту на підлозі було багато піску, не було вентиляції, коли діти спускалися в укриття, у повітря підіймався пил і пісок, що дуже шкідливо для здоров'я», розповідає Раїса Ковальчук, директорка Будильської школи.

Психологи освітнього закладу села Будилка зазначають, що таке комфортне і зручне укриття позитивно вплинуло на психологічний стан дітей, а особливо школярів, які переїхали до села із зон активних бойових дій. Таких учнів у Будильській школі семеро — з Донецької, Харківської та Чернігівської областей.

Нагадаємо: Укрпошта спільно з БФ KSE Foundation облаштувала сховища для учнів Ківшоватського ліцею на Київщині та Кобеляцького ліцею, що на Полтавщині. Донатні кошти від продажу поштової марки «ПТН ПНХ!», випущеної до першої річниці російсько-української війни, направляються на ремонт укриттів для закладів загальної середньої освіти.

Укрпошта ініціювала чимало благодійних проєктів. Замовляючи поштові марки й аудіолистівки у поштовому маркеті, є можливість задонатити на підтримку ЗСУ й ДСНС, дитячих будинків та зоопритулків, відновлення культурних об’єктів і облаштування шкільних укриттів.