Укрпошта вшановує героїзм Сил безпеки й оборони України: у жовтні з'явиться нова поштова марка «Хрест бойових заслуг»

01.10.2023

Укрпошта готується у жовтні презентувати художню поштову марку «Хрест бойових заслуг», яка доповнить серію «Нагороди України», започатковану національним поштовим оператором у 1997 році. Загалом у рамках серії вийшло 12 марок із зображеннями найвищих відзнак України. Дата введення марки «Хрест бойових заслуг» в обіг буде анонсована національним оператором окремо.

Відзнаку «Хрест бойових заслуг» встановлено Президентом України 5 травня 2022 року для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, які проявили себе в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, за їх видатну особисту хоробрість та відвагу під час виконання бойових завдань в умовах небезпеки для життя і безпосереднього зіткнення із супротивником.

Зразком для розроблення відзнаки стала найвища військова нагорода УПА і УГВР — «Хрест Бойової Заслуги», проєкт якої створив відомий український художник Ніл Хасевич.

«Сьогодні відзначаємо День захисників та захисниць України. День тих, завдяки кому ми маємо можливість щодня прокидатися та йти на роботу, бачити дітей і друзів. Укрпошта зображує на поштових марках усі знакові історичні події нашої держави, зокрема й найвищі відзнаки України. Маємо вже чималу колекцію марок, присвячених саме патріотичній тематиці, адже наше непросте сьогодення фіксують не лише підручники історії, а й філателія. Цим випуском хочемо щиро подякувати нашим захисникам і захисницям за їхній героїзм, сміливість та захист», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Тираж обмежений — 75 000 маркових аркушів. Номінал — L = 15 грн (відповідає тарифу на пересилання пріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України). Тираж конверта «Перший день» — 35 000 примірників.

Автор дизайну відзнаки «Хрест бойових заслуг» — Олександр Лєжнєв.

Дизайн поштової марки, конверта «Перший день» та штемпеля «Перший день» розробив відомий український художник Володимиром Таран, з яким Укрпошта співпрацює вже багато років. Окрім зображень марок та конвертів, митець є автором дизайну монет і банкнот, а також книжкової ілюстрації.

Відсьогодні Укрпошта відкриває передзамовлення на придбання маркового аркуша «Хрест бойових заслуг», який буде надіслано після введення марки в обіг, та конверта «Перший день. Хрест бойових заслуг», який замовники отримають за фактом його виготовлення.

Для власників філателістичних абонементів продукція зарезервована. Посилання на її оплату вони отримають, як завжди, за 5–7 днів до введення поштової марки в обіг.

Довідково:

Відзнака Президента України «Хреста бойових заслуг» виготовляється зі срібла з позолотою і має вигляд прямого рівностороннього хреста, у центрі якого зображено Знак Княжої Держави Володимира Великого. Почесною бойовою відзнакою були нагороджені головнокомандувач Збройних Сил України, генерал Валерій Залужний, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковник Олександр Сирський, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-лейтенант Кирило Буданов, командир 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі», лейтенант Коцюбайло Дмитро «Да Вінчі» (посмертно) та багато інших захисників України.