Укрпошта облаштувала ще одне укриття: відтепер — для учнів Кобеляцького ліцею, що на Полтавщині

01.09.2023
Укрпошта спільно з KSE Foundation продовжує втілювати благодійну ініціативу у межах всеукраїнської програми «ЗАХИСТОК: безпечна освіта». Донатні кошти від продажу поштової марки «ПТН ПНХ!», випущеної до першої річниці російсько-української війни, направляються на облаштування укриттів для закладів загальної середньої освіти.
 
Кобеляцький ліцей №2 імені Олеся Гончара Кобеляцької міської ради Полтавської області — опорний заклад, який відвідують понад 800 учнів, 50 з яких добираються на уроки шкільними автобусами з сусідніх сіл — Мідянівки та Ганжівки. Завдяки наявності укриття тут навчатимуться сім дітей з особливими освітніми потребами, для яких можливість повернутися до школи є важливим кроком, бо спілкування з однолітками позитивно впливає на їхній психоемоційний стан. Крім того, його відвідують 24 дитини ВПО з Херсона, Бахмута, Харківської й Луганської областей.
 
«Більшість укриттів знаходяться в занедбаному, а подекуди й взагалі жахливому стані. Приміщення не мають відповідної вентиляційної системи, електрика стара та аварійно небезпечна, стіни покриті грибком. Завдяки нашим поштовим маркам і українцям, які їх купують, ми можемо облаштувати укриття, які будуть безпечними, зокрема для здоров’я дітей, а також сучасними та затишними», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.
 
Ремонтні роботи було проведено у сховищі площею 250 кв. м. У двох великих кімнатах зроблено цементно-піщану стяжку підлоги, усі поверхні оброблено й пофарбовано, змонтовано освітлення та розетки, облаштовано повноцінні вбиральні.
 
«В укритті є інтернет, тож ми матимемо змогу проводити уроки та надавати освітні послуги навіть під час тривог. Для кожного класу передбачено окремий простір з партами. Буде також мультимедійна дошка, щоб показувати пізнавальні фільми та не переривати навчальний процес», — зазначила директорка школи Поліна Тараненко.
 
Нагадуємо: у липні цього року Укрпошта повідомила про облаштування шкільного укриття для учнів Ківшоватського ліцею, що на Київщині. Цей опорний заклад освіти відвідують діти з шести навколишніх сіл. Відтепер понад 300 учнів мають змогу навчатися очно в безпечних умовах.