Мовчазне спецпогашення: благодійну поштову марку «Вічна памʼять» введено в обіг

29.08.2023

Сьогодні, 29 серпня, у День пам’яті загиблих захисників України, Укрпошта організувала мовчазне спецпогашення поштової марки «Вічна памʼять». Захід відбувся біля Стіни памʼяті полеглих у російсько-українській війні, що пролягає вздовж муру Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря в столиці. Його формат продиктував поштовий випуск: без медіа та зайвих слів — говорила тиша.

Спецпогашення пройдуть також у регіонах. Штемпелі тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя працюватимуть на київському головпоштамті; штемпель Луганської області прикріплено до міста Покровськ (Донецька область).

Нову марку офіційно ввів в обіг та погасив штемпелем «Перший день» генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. На знак глибокої поваги до воїнів, які віддали життя на полі бою, він поклав соняхи до меморіалу та вшанував загиблих хвилиною мовчання. Саме ці квіти є символами пам’яті в новітній історії нашої держави, а соняшникові поля під Іловайськом у 2014 році стали останніми в житті військових.

«Сьогодні ми вшанували пам’ять полеглих захисників, що боролися за цілісність, суверенність та неподільність України. Доземний уклін і честь кожному бійцю й захисниці, які відстоювали незалежність нашої держави! Ми продовжуємо боротися з країною-терористкою, щодня потерпаємо від її підлих атак, але ніщо не зламає українську силу опору та жагу до перемоги. Укрпошта прагне підтримати дітей тих героїв, яких вже ніколи не будуть з нами, відтак ця марка благодійна. Пам’ятаємо та дякуємо!» — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Тираж поштової марки — 500 000 екземплярів. Номінал — 12,00 грн (відповідає тарифу на пересилання непріорітетного простого листа вагою до 50 г у межах України) + 3,00 грн (додатковий номінал, призначений для відрахування на благодійні цілі). До марки випущено конверт «Перший день». Ціна маркового аркуша — 75 грн.

Ескіз до поштової марки та конверту «Перший день» створено заслуженим художником України Олегом Шуляком (2016 р.). Використано особливий спосіб перфорації — складнокомбінований.

Відсьогодні поштовий набір можна придбати у відділеннях Укрпошти по всій країні, в офіційному інтернет-магазині та на маркетплейсах eBay і Amazon.