Укрпошта презентує благодійну поштову марку до Дня памʼяті загиблих захисників України

28.08.2023

29 серпня, у День пам’яті загиблих захисників України, Укрпошта випустить благодійну поштову марку «Вічна памʼять!». Погашення штемпелем «Перший день» пройде в Києві, спецпогашення — у всіх регіонах країни.

«На нашу долю знову випали надскладні випробування — повномасштабна війна, в якій наша країна змагається за незалежність, самозбереження й самоідентифікацію. Ми, на превеликий жаль, щодня отримуємо звістки з фронтів про поранених і загиблих захисників та захисниць. Завдання кожного, хто знаходиться в тилу, — шанувати пам’ять героїв, проявляти увагу й допомагати їхнім сім’ям», — прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Тираж поштової марки — 500 000 екземплярів. Номінал — U = 12,00 грн (відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа вагою до 50 г у межах України) + 3,00 грн (додатковий номінал, призначений для відрахування на благодійні цілі). Кошти, виручені від продажу поштових марок, підуть на підтримку сімей військовослужбовців, які загинули, захищаючи Україну. До поштової марки випущено конверт «Перший день».

29 серпня ми вшановуємо пам’ять військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, котрі віддали життя за Батьківщину. Ця дата є нагадуванням про одну з найкривавіших подій російсько-української війни на сході країни — Іловайську трагедію. «Зелений коридор», що пролягав через соняшникові поля, став останнім у житті наших захисників. Надалі саме ця квітка стала символом Дня пам’яті загиблих героїв.

Ескізом до нової поштової марки стала картина заслуженого художника України Олега Шупляка «Журба» (2016 р.). На ній козак-бандурист схиляє голову над могилами побратимів, а над ним журавлі летять у вирій. У давньоруській міфології вирій — вічно зелена й сонячна країна, що розташована далеко на сході (або на півдні, «за морем»), де мешкають душі померлих.

Відсьогодні в поштовому маркеті відкривається передзамовлення на марковий аркуш. Кожен може придбати не більш як 10 аркушів одночасно. Для оформлення передзамовлення перейдіть за посиланням. Відправлення поштових марок розпочнеться після 29 серпня — дати введення випуску в обіг.

Нагадуємо: усі охочі з різних куточків країни попередньо можуть купувати конверт «Перший день», відправлення якого, на відміну від марок, здійснюватиметься за фактом замовлення.

Власники філателістичних абонементів вже отримали посилання на оплату цього поштового випуску на свої електронні скриньки, яке активне до 28.08 включно.