Приготуватися до зльоту: Укрпошта презентує поштову марку «Винищувачі зла»

04.08.2023

Сьогодні, 4 серпня, у переліку українських поштових марок з’явилася нова — з літаками-винищувачами F-16. Погашення штемпелем «Перший день» пройде в головпоштамті. Спецпогашення також відбудуться в регіонах України. Штемпелі тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя працюватимуть на київському головпоштамті; штемпель Луганської області прикріплено до міста Покровськ (Донецька область).

Поки Повітряні сили та вся країна чекає на передачу F-16, Укрпошта вводить в обіг поштову марку «Винищувачі зла», наголошуючи на гострій потребі такого виду авіації та візуалізуючи роботу «бойових соколів».

«Коли наші військові й кожен українець очікує літаки F-16, маємо можливість робити важливу справу — донатити по 16 грн з кожної марки «Винищувачі зла» на закупівлю зброї, яку військові спрямують проти кремлівського зла. З моменту анонсування марки передзамовили вже 29,5 тис. поштових наборів. Невдовзі Повітряні сили відзначатимуть своє професійне свято. Хочеться щиро подякувати кожному за рішучість, мужність, захист українського неба та наших життів», — прокоментував Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

Посилення нашої авіації багатофункціональними літаками F-16 забезпечить Україні перевагу в повітрі, не підпустить ракети та дрони до наших територій, надасть підтримку військовим на передовій, встановить можливість контролювати акваторію Чорного моря та захистить життя українців від щоденного терору.

Номінал поштової марки — F (відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України) + 16,00 грн — сума благодійного внеску, який буде спрямовано на придбання безпілотників. Тираж — 600 тис. примірників. Ціна маркового аркуша — 156,00 грн. До марки випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та картку. Поштовий набір можна придбати у відділеннях Укрпошти по всій країні, офіційному онлайн-магазині, на маркетплейсах eBay та Amazon.

Крім того, Укрпошта підготувала тематичний мерч — сувенірну терку, отвори якої виконані у формі літаків F-16. Замовити лімітовану продукцію можна лише в поштовому маркеті.

Автор поштової марки, конверта «Перший день», немаркованого художнього конверта та картки — Максим Паленко. Максима Паленка вже багато років знають як талановитого ілюстратора видавництв «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та «Видавництво Старого Лева». З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну художник створив чимало антивоєнних плакатів. Графіка Максима «Маріупольська Покрова» була продана на аукціоні Saint Javelin за 22 тисячі доларів, які були використані на закупівлю дронів для України.