11 млн ламп розжарювання наразі доступні для обміну у відділеннях Укрпошти

22.03.2023

Станом на 22 березня в усіх населених пунктах доступно сумарно ще 11 млн ламп, які можуть забезпечити біля 2,2 млн домогосподарств. Загалом програма охопила 23 тис. населених пунктів, включаючи деокуповані території та прифронтові регіони України. З початку старту програми майже 3 млн жителів нашої країни обміняли у відділеннях Укрпошти близько 14 млн ламп. З них 77% прийшли до відділень Укрпошти без попередньої реєстрації.

Щоб сконцентрувати більшу кількість доступних ламп, з 22 березня обмін буде проходити в окремо виділених відділеннях Укрпошти: відділення, в яких за останні тижні суттєво скоротилися темпи обміну, повернуться до звичайного формату і будуть надавати тільки поштові та фінансові послуги. Центральні відділення та ті, де обмін ламп проходить активно, продовжать видавати світлодіоди. Найближчий тиждень лампочки будуть доступні у всіх відділеннях Укрпошти по всій країні для тих, хто зробив замовлення в застосунку Дії. Без попереднього замовлення лампочки також можуть видати, якщо вони будуть в наявності.

Українцям, які хочуть зробити попереднє замовлення ламп, варто звернути увагу на наявність відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, мешканці міст, смт, та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися і, подавши заявку, обміняти лампи, коли вони надійдуть саме у це відділення. Для обміну потрібно мати паспорт, РНОКПП та лампи. Обміняти можна до 5 ламп старого зразку з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп.

Скорочення відділень обумовлено зменшенням темпів обміну. Пікові моменти обміну припали на другий тиждень лютого, коли кількість ламп, виданих працівниками Укрпошти в день сягнула позначки у 550 000. За останній тиждень показники обміну ламп коливаються на рівні 100-200 тис. в день. Враховуючи це, та намагаючись оптимізувати процеси обміну, спільним рішенням всіх партнерів програми було прийнято рішення поступово скорочувати кількість відділень Укрпошти, в яких можна обміняти лампи розжарювання. Перевірити наявність відділень, в яких можливо здійснити обмін ламп, можно за допомогою застосунку Дія або на сайті Укрпошти в розділі новин.

"Укрпошта продовжує обмін ламп розжарювання на LED-лампи: із запланованих до обміну 25 млн видано 14 млн, ще 11 млн українці можуть обміняти до кінця травня. Оскільки пік обміну ламп вже минув, було прийняте рішення зменшити кількість відділень з лампами, щоб в такий спосіб в кожному відділенні лишався більший запас ламп і люди, які приходять на обмін без реєстрації, могли вільно обміняти лампи з потрібним цоколем. Оптимізація відбудеться у всіх населених пунктах країни, окрім найвіддаленіших сіл, оскільки там процес обміну запустився в останню чергу. Разом з тим навіть попри скорочення ще цілий місяць у всіх містах і селах українці зможуть обміняти лампи", - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Починаючи з 22 березня кількість відділень Укрпошти та населених пунктів, в яких лампи будуть доступні для обміну, буде поступово скорочуватися. В найвіддаленіших селах, які до проєкту обміну жарівок на енергозберігаючі лампи долучилися нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. А вже з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях в містах-мільйонниках та обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит і потреба.

Українцям, які все ще бажають обміняти лампи, але досі цього не зробили, не варто зволікати. Адже процесс обміну в деяких областях проходить дуже активно. Так, кількість жарівок, яку обміняли мешканці Київщині, стрімко наближається до позначки у 2 млн. На Дніпропетровщині – 1, 4 млн, Львівщині – 1,1 млн, на Харківщині - 860 тис., Одещині 810 тис , Вінниччині 730 тис.,на Черкащині – 510 тис.

Нагадаємо, 31 січня в Україні стартувала програма з обміну ламп розжарювання на LED-лампи. Програма Обміну лампочок підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ "Укрпошта" в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Програма має на меті надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок, з яких фінансування на закупівлю 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн - уряд Франції. Наразі партнери проєкту розглядають варіанти розподілу та обміну решти ламп.

Перевірити наявність відділення, в яких лапи доступні для обміну у вашій області: