Переможний ескіз до різдвяної поштової марки створила одинадцятикласниця з прифронтового Миколаєва

08.11.2022

За результатами народного онлайн-голосування, яке проходило на офіційних сторінках Укрпошти в Facebook та Instagram, а також в Телеграм-каналі СЕО Укрпошти, переможцем серед 5 представлених на фінальне голосування ескізів став малюнок №4. Композиція зображає дівчину та військового: їх розділила повномасштабна війна, яку принесла на нашу землю країна-терорист. Дівчина зустрічає свято на самоті, хлопець – на полі бою. Подумки вони поруч і кожен мріє про зустріч після Перемоги. За цей ескіз віддали свої голоси понад 15,5 тис українців.

Друге місце, набравши 12 180 тис голосів, посів ескіз «Колядники і український воїн», заслуженого художника України Олександра Охапкіна, який працює в галузі іконопису. Третє місце з кількістю 9 442 голоси отримав ескіз № 3 «Щастя – це бути разом», автором якого є Ірина Бабенко.

«Випуск різдвяної поштової марки є традиційним в Укрпошті, тому ми продовжуємо цей добрий звичай, аби подарувати українцям святкову атмосферу. Цього року вкрай важливо підтримати зв'язок з рідними, з тими, хто зараз далеко, з тими, хто на фронті. Укрпошта докладе максимум зусиль, щоб кожен адресат своєчасно отримав лист, подарунок, посилку. Адже в різдвяні та новорічні свята по-особливому хочеться відчувати зв'язок з близькими та вірити в дива», – прокоментував Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

За даними міжнародних організацій від початку війни майже половині українців довелося тимчасово розділитися з рідними та близькими, мільйони людей вимушено покинули свої домівки. Жорстока війна розлучила родини: багато жінок та дітей залишили Україну, а чоловіки взяли до рук зброю та дев’ятий місяць виборюють істину, право на рідну землю, життя. Проте у вирі воєнних подій та складних обставин головне не втрачати найважливіше – віру в Перемогу.

Авторка ескіза-переможця – Михайлова Валерія з Миколаєва. Валерія навчається в 11 класі, малюванням почала захоплюватися з самого дитинства. За словами дівчини, для неї це завжди було улюбленою розвагою. Серйозно вивчати та заглиблюватися в художнє ремесло Валерія почала близько трьох років тому. Її наставником був відомий український художник, ілюстратор, педагог Меркулов Валентин Миколайович. Наразі Валерія опановує різні художні напрямки та стилі.

З початком повномасштабної війни Валерія змушена була залишити своє місто, яке опинилося на лінії зіткнення фронту та постійно знаходиться під російським бомбардуванням. Зараз дівчина перебуває за кордоном, саме там до Валерії прийшло натхнення на створення ескіза.

«Ця ілюстрація відображає складнощі, які несе в собі розлука з рідними, коханими. Війна розділила багато родин. Комусь довелося виїхати з рідного міста, комусь вирушити за кордон, а хтось прямо зараз захищає нашу країну. Завдяки їм, нашим захисникам, ми маємо можливість зустріти Різдво та Новий рік», – прокоментувала Валерія Михайлова.

Упродовж свого існування поштові марки візуалізують історичні події та стали платформою, де зображуються, закарбовуються важливі для країни події. Цьогорічні зимові свята набудуть для нас кардинально інших цінностей та смислів. Українські військові зустрінуть їх на фронтах, відбиваючи наші території від загарбника-росіянина, а решта українців, де б вони не знаходилася, загадають спільні бажання – перемогу, мир та процвітання України.

Різдвяна поштова марка буде випущена Укрпоштою в грудні. Переможний ескіз, що стане основою до святкової марки, планується доопрацювати з урахуванням зауважень і пропозицій учасників голосування.