УВКБ ООН та Укрпошта співпрацюють, щоб надати грошову допомогу 360 000 переміщеним особам, які постраждали через війну в Україні

24.03.2022

23 березня 2022 року, Львів, Україна. – УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, розпочало у співпраці з Укрпоштою масштабну програму грошової допомоги, щоб допомогти вразливим переміщеним особам задовольнити їхні основні потреби.

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, об’єднало зусилля з Укрпоштою, щоб розпочати програму грошової допомоги, щоб охопити – на першому етапі – 360 000 переміщених осіб по всій Україні, щомісячно надаючи 2 220 гривень на людину протягом трьох місяців. Сім’ї зможуть отримати готівку через відділення Укрпошти, або скористатися адресною доставкою.

Програма спрямована на підтримку людей, які були змушені тікати через російську агресію, щоб вони змогли задовольнити свої основні потреби, включаючи оренду житла, придбання їжі та предметів гігієни. Ця грошова допомога є частиною підтримки, яку надають УВКБ ООН та партнери.

«Наслідки війни є руйнівними для багатьох мільйонів людей в Україні, які були змушені тікати, залишивши не лише близьких людей та свої громади, але й свої домівки, речі та роботу», – сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця УВКБ ООН в Україні. «Близько чверті населення України є вимушено переміщеними особами, а триваючі бойові дії змушують все більше людей покинути свої домівки. Хоча гуманітарна допомога не може усунути травму, спричинену цими втратами, вона може допомогти зменшити тиск на людей, сприяючи їх здатності задовольнити основні потреби в харчуванні та підтримці гігієни».

Запис у програму грошової допомоги вже розпочався у Львові та буде проходити в інших населених пунктах України. Наразі УВКБ ООН та його партнери «Право на Захист» та КримSOS зареєстрували 1 543 осіб (720 сімей), перші виплати заплановані на 25 березня і пізніше. Програма призначена для вимушено переміщених осіб, які не планують залишати територію України.

УВКБ ООН створює пункти збору даних для включення в програму у Львові, а незабаром і в інших містах. Більш детальну інформацію про географічне покриття програми дивіться на сайті УВКБ ООН.

«Наші партнери з УВКБ ООН обрали Укрпошту для безпосередньої видачі коштів українцям, які потребують допомоги, оскільки ми маємо досвід видачі коштів в умовах війни, а також можемо забезпечити різні формати виплати: видачу у відділені або адресну доставку. Крім того, Укрпошта має найширшу мережу, і наші відділення працюють з початку війни навіть у Сумах, Харкові, Миколаєві, Херсоні та інших містах, де напружена ситуація, і де населення найбільше потребує допомоги», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Протягом місяця, військове вторгнення Росії в Україну спричинило масштабну гуманітарну кризу. Щонайменше десять мільйонів людей були змушені залишити свої домівки і є або переміщеними всередині країни або виїхали як біженці за кордон, а 12,65 мільйона безпосередньо постраждали внаслідок бойових дій.

У рамках міжвідомчого реагування, УВКБ ООН працює в тісній співпраці з місцевою владою та гуманітарними партнерами для надання інформації та консультацій щодо захисту населення, надання гуманітарної допомоги, збільшення можливостей прийому та розміщення переміщених осіб та доставки матеріалів для допомоги людям, будинки яких було пошкоджено.

Проект реалізується через партнерів УВКБ ООН в Україні: БФ «Право на Захист», громадські організації КримSOS, NEEKA, Nehemiya.

За додатковою інформацією просимо звертатись на номер: 0800307711 або писати на адресу [email protected]

Інформація для редакцій:

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, – це глобальна організація, яка присвячує свою діяльність порятунку життів, захисту прав та побудові кращого майбутнього для біженців, вимушено переміщених громад та осіб без громадянства. Починаючи з 1950 року, УВКБ ООН координує міжнародні зусилля, спрямовані на захист людей, змушених полишати свої оселі через конфлікт або переслідування. Наша організація надає таким особам життєво необхідну допомогу: житло, продукти харчування, воду, а також захищає їхні фундаментальні права. www.unhcr.org

Укрпошта – національний поштовий оператор що має найбільшу мережу із покриттям 100% території України – близько 11,9 тис пунктів обслуговування. Ключові напрямки діяльності Укрпошти – поштово-логістичні послуги, що займають 55,9%, фінансові - 40,9%, торгівля - 3,2%. Компанія надає понад 50 послуг для приватних осіб та корпоративних клієнтів. Укрпошта працює з перших днів війни – компанія доставляє внутрішні та міжнародні відправлення, пенсії, гуманітарну допомогу з-за кордону, приймає оплати а також продає товари першої необхідності. Актуальний список відділень за посиланням.