Маркетплейси на прохання Укрпошти скасовують комісію для продавців з України

19.03.2022

Укрпошта в рамках програми з підтримки українських МСБ, які продають свої товари за кордон, в перший тиждень війни звернулася до основних маркетплейсів з проханням підтримати українських продавців, які через напад Росії на Україну в умовах обстрілів та закритого неба не можуть забезпечувати вчасну обробку та відправлення замовлень. До Etsy, еBay та Joom, які першими відгукнулися і вже вжили ряд заходів для підтримки українських продавців, долучилися Wish та Shopify.

Wish повернув місячну комісію за лютий всім продавцям з України, а також скасував всі комісії для українських мерчантів строком на 6 місяців.

Shopify також не стягуватиме плату з українських продавців та партнерів. Також маркетплейс виділить кошти на надання гуманітарної допомоги через партнера Flexport.

Joom від 14.03.2022 тимчасово знизив комісію для продавців з15% до 0%. Нагадаємо, Joom також від 24 лютого, до настання розрахункового періоду, зробив виплату усім мерчантам. Маркетплейс запевнив, що до українських магазинів не будуть застосовуватися жодні штрафи чи песимізації. Також менеджер Joom, який працює з українськими продавцями, допомагає тим з них, хто вирішив тимчасово закрити магазин.

Також раніше повідомлялося, що Etsy “обнулив” рахунки продавців за лютий. Це значить, що українським підприємцям, які продають свої товари на Etsy, не потрібно сплачувати комісію, а також витрати за промо товарів за лютий. Продавці з України вже отримали лист від Etsy, в якому торгова платформа висловлює підтримку, скасовує нараховані комісійні платежі за свої послуги та надає інструкції щодо тимчасової «відпустки магазинів».

еBay застосував політику захисту продажів відносно українських продавців: до 20 березня всі відправлення від продавців з України перебувають під захистом INR (item not received - товар не отримано). Маркетплейс не буде приймати негативні відгуки покупців на товари українських продавців. В компанії розуміють, що через тимчасовий російський напад терміни доставки товарів українських продавців можуть збільшуватися через незалежні від них обставини. Відповідно, українські МСБ, що продають на еBay, не мають постраждати через агресивні дії окупантів.

Також eBay відновив роботу МБС Акселератора, щоб допомогти українським продавцям, які втратили тимчасово можливість повноцінно продавати по Україні, могли оперативно відкрити магазини на маркетплейсах і отримувати замовлення з-за кордону.

Global eBay також розпочав збір грошей для підтримки України: маркетплейс закликав своїх працівників по всьому світу жертвувати кошти, а компанія зі свого боку подвоїть кожну пожертву до $10 тис.

Нагадаємо, Укрпошта здійснює прийом експорту з подальшою доставкою за кордон. Також поштовий оператор відновив чартерні рейси до США.