Укрпошта звернулася до міжнародних маркетплейсів з проханням захистити українських підприємців

02.03.2022

Укрпошта в рамках програми з підтримки українських МСБ, які продають свої товари за кордон, звернулася до основних маркетплейсів з проханням підтримати українських продавців, які через напад Росії на Україну в умовах обстрілів та закритого неба не можуть забезпечувати вчасну обробку та відправлення замовлень. Etsy, еBay та Joom першими відгукнулися і вже вжили ряд заходів для підтримки українських продавців. Wish готує пакет допомоги українським продавцям.

Etsy “обнулив” рахунки продавців за лютий. Це значить, що українським підприємцям, які продають свої товари на Etsy, не потрібно сплачувати комісію, а також витрати за промо товарів за лютий. Продавці з України вже отримали лист від Etsy, в якому торгова платформа висловлює підтримку, скасовує нараховані комісійні платежі за свої послуги та надає інструкції щодо тимчасової «відпустки магазинів».

еBay застосував політику захисту продажів відносно українських продавців: до 20 березня всі відправлення від продавців з України перебувають під захистом INR (item not received - товар не отримано). Маркетплейс не буде приймати негативні відгуки покупців на товари українських продавців. В компанії розуміють, що через тимчасовий російський напад терміни доставки товарів українських продавців можуть збільшуватися через незалежні від них обставини. Відповідно, українські МСБ, що продають на еBay, не мають постраждати через агресивні дії окупантів.

Global eBay також розпочав збір грошей для підтримки України: маркетплейс закликав своїх працівників по всьому світу жертвувати кошти, а компанія зі свого боку подвоїть кожну пожертву до $10 тис.

Joom від 24 лютого, до настання розрахункового періоду, зробив виплату усім мерчантам. Маркетплейс запевнив, що до українських магазинів не будуть застосовуватися жодні штрафи чи песимізації. Також менеджер Joom, який працює з українськими продавцями, допомагає тим з них, хто вирішив тимчасово закрити магазин.

“Ми розуміємо, наскільки важливо зараз зберегти український експорт, адже це і податки до бюджету, які зараз дуже потрібні, і фінансове забезпечення родин підприємців, які продають товари за кордон. Укрпошта працює в двох напрямках: ми перебудовуємо логістику в умовах закритого неба, щоб доставляти експорт по всіх куточках світу. Паралельно ми проводимо переговори з маркетплейсами, щоб ті захистили українських підприємців на період війни. Радий повідомити, що світ готовий підтримати Україну - маркетплейси демонструють цю готовність реальними діями: скасуванням комісії, впровадженням спеціальних умов тощо. Разом вистоїмо!”, - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Інформація щодо заходів, які інші маркетплейси впровадять з метою захисту українських експортерів, буде оприлюднена пізніше.

Вся міжнародна спільнота на всіх рівнях стала на захист України та українського бізнесу. Укрпошта зі свого боку постійно працює над підтримкою українських експортерів та проводить консультації з міжнародними майданчиками щодо створення спеціальних умов для українських експортерів на час війни.