Укрпошта до Дня Соборності України випустила поштову марку із тризубом

21.01.2022

21 січня Укрпошта до Дня Соборності України ввела в обіг марку із зображенням Малого Державного Герба України – тризуба.

За часів незалежності він став одним із офіційних символів України. Верховної Радою тризуб затверджено Малим Державним Гербом 19 лютого 1992 року.

На поштовій марці, окрім зображення тризуба, містяться кольори прапору України, вони ж представлені і на конверті до цього випуску. На штемпелі для погашення поштової марки розміщено відомий вислів В’ячеслава Чорновола «Україна починається з тебе».

Дизайн поштової марки, конверта та штемпеля «Перший день» розробила дизайнер Укрпошти Оксана Шуклінова.

Погашення спеціальним поштовим  штемпелем «Перший день» відбулося у Києві на головпоштамті.

Марка випущена тиражем 300 тисяч примірників, її номінал V (еквівалент 12 грн), що відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України.

Довідково.

За основу Малого Державного герба України було взято тризуб Київського князя Володимира Великого. За часів Київської Русі тризуб зображували на монетах, печатках, посуді, цеглі та настінних розписах. У 1918 році знак із монет часів Володимира Великого взято за основу для герба УНР і цього ж року тризуб з’явився на українських банкнотах.

Крім поштових марок тризуб також зображується на офіційних документах, печатках, грошових знаках, службових посвідченнях, штампах, бланках держустанов.

Він розміщується на фасадах адміністративних будинків державних органів, закордонних дипломатичних установ України, українській антарктичній станції «Академік Вернадський».