Укрпошта завершує багаторічну серію «Краса і велич України» випуском поштового блоку і марки із пам’ятками Рівненщини

15.12.2021

Укрпошта 15 грудня ввела в обіг поштовий блок «Рівненська область» та марку «Бурштин (експонат Музею бурштину, м. Рівне)». Ці марки завершують започатковану у 2013 році серію «Краса і велич України», присвячену визначним місцям 24 областей України.

Для марок Рівненщини, яку краєзнавці через унікальну природу називають місцевою Швейцарією, були вибрані зображення одного із природних чудес – Тунелю кохання, одного із найстаріших замків України – Дубенського замку (XV–XVІІІ ст.), напівзруйнованого Тараканівського форту, культурно-археологічного центру «Пересопниця», де зберігається національна святиня України – Пересопницьке Євангеліє, та бурштину, адже саме на Рівненщині його запаси найбільші.

Дизайн поштового блоку, марки, конверта та штемпелів «Перший день» виконав Олександр Калмиков.

Тираж марки «Бурштин (експонат Музею бурштину, м. Рівне)» – 130 000 примірників, поштового блоку - 20 000 примірників.
Номінал кожної марки – V, що відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України.

Погашення поштового блоку «Рівненська область» та марки «Бурштин (експонат Музею бурштину, м. Рівне)» спеціальними поштовими штемпелями «Перший день» відбуваються у Києві та Рівному. У Рівному, окрім презентації та спецпогашення поштового блоку і марки, за підтримки Рівненського та Київського товариств Асоціації філателістів України відкрилася філателістична виставка, яка триватиме до кінця грудня. На ній поціновувачі філателії матимуть можливість переглянути поштові марки, конверти, листівки на тему спорту, музики, фауни. Також серед експонатів відкриті листи періоду Російської імперії з приватних зібрань колекціонерів Києва та Рівного та експонати Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

Раніше, у червні Укрпошта ввела в обіг поштовий блок серії «Краса і велич України» - «Севастополь» із марками «Балаклавська бухта», «Севастополь. Набережна», «Херсонес Таврійський», «Пам’ятник затопленим кораблям», а у листопаді – Укрпошта привітала українців з Днем Гідності та Свободи, випустивши в серії «Краса і велич України. Севастополь», поштову марку «Морський тральщик «Черкаси» U311».
Серію «Краса і велич України» було започатковано Укрпоштою у 2013 році випуском блоку «Автономна Республіка Крим» та поштових марок «Аю-Даг», «смт Гурзуф. Південний берег Криму», «м. Бахчисарай. Ханський палац», «Севастополь. Володимирський собор в Херсонесі».