Новий випуск поштових марок Укрпошта приурочила до Дня Збройних Сил України

06.12.2021

6 грудня до Дня Збройних Сил України Укрпошта ввела в обіг поштову марку «Орден Данила Галицького». Її спецпогашення відбулося у Києві.

На марці зображений однойменний орден, яким відзначають військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також державних службовців за значний особистий внесок у розбудову України, сумлінне та бездоганне служіння українському народу. На полях маркового аркушу, як і на ордені, викарбувано девіз «Батьківщина і честь».

«Особливий новий поштовий випуск для тих, хто сьогодні відзначає професійне свято. Маркою із зображенням однієї із найвизначніших нагород України - Ордену Данила Галицького Укрпошта відзначає День Збройних Сил України. Ми хочемо ще раз підкреслити значущість професії, чи вірніше сказати покликання, та вшанувати тих найкращих українців, що захищають незалежність і цілісність України, що захищають наші кордони, аби ми жили і працювали. Дуже хотілося, аби цією нагородою відзначали в найближчому майбутньому військослужбовців, які несуть мирну службу та показуватимуть вагомі результати в мирний час», - відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Серед кавалерів Ордену Данила Галицького – Командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, Герой України генераллейтенант Михайло Забродський, який, зокрема, керував операцією по звільненню міста Мар’їнка Донецької області.

Дизайн марки, конверту та штемпеля «Перший день» виконав художник Володимир Таран.

Марка випущена тиражем 130 тисяч примірників. Її номінальна вартість, позначена літерою  L, відповідає тарифу на пересилання пріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України.

Поштова марка «Орден Данила Галицького» містить офіційний малюнок знака ордена Данила Галицького, затверджений Указом Президента України від 30 липня 2003 року N 769/2003 та доповнить серію «Нагороди України», започатковану Укрпоштою у 1997 році.

Чимало поштових випусків Укрпошта присвятила патріотичній тематиці. Серед них поштові марки «Слава Україні!», яка була відзначена на міжнародному конкурсі Nexofil Award 2020 в Мадриді, «Передова», «Вони вистояли! Не витримав бетон!», «Орден Героїв Небесної Сотні». А у 2014 році національний поштовий оператор ввів в обіг марки «Євромайдан. 2013-2014», «За честь! За славу! За народ!», присвяченої бійцям, які воювали в зоні АТО на сході України.