ВР прийняла у першому читанні євроінтеграційний законопроєкт «Про поштовий зв’язок» у новій редакції

17.11.2021

ВР прийняла у першому читанні  євроінтеграційний законопроєкт «Про поштовий зв’язок» у новій редакції

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №4353 «Про поштовий зв’язок».

У четвер, 17 листопада, під час пленарного засідання 267 депутатів підтримали документ, що розроблений народними депутатами – членами Комітету з питань транспорту та інфраструктури за участю Міністерства інфраструктури України, АТ «Укрпошта» та учасників ринку.

Його розроблено для адаптації законодавства України у сфері надання послуг поштового зв’язку із нормами ЄС та на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Законопроєкт врегульовує ряд питань щодо надання доступних для користувачів універсальних послуг поштового зв’язку, стимулювання розвитку конкуренції, спрощення процесів, підвищення відповідальності операторів перед клієнтами у разі надання послуг не належної якості.

Зокрема, модернізацію поштової інфраструктури завдяки оновленню поштових скриньок та встановленню поштоматів з QR-кодами, спрощення отримання посилок, введення електронної марки, що дасть можливість мінімізувати їх фальсифікацію тощо.

«Вдячний народним депутатам України за підтримку законопроєкту. Це перший крок до модернізації поштового зв’язку в Україні та будуть законодавчо врегульовані питання розвитку сучасних поштових послуг, чітко виписані конкурентні засади і питання, що турбує гравців ринку – кількість «захищених» за призначеним оператором послуг. В законопроєкті нарешті виписано можливість використання сучасних технологій: електронний підпис, електронна марка, поштомати. В підсумку клієнт отримає швидке обслуговування та сучасні зручні послуги, а ми модернізуємо інфраструктуру», − сказав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.