Укрпошта оновлює п’яту частину автопарку тягачами MAN та напівпричепами KRONE для магістральних маршрутів

17.11.2021

Автопарк Укрпошти поповнився партією з 20 вантажівок для магістральних маршрутів – автотягачів з напівпричепами вантажопідйомністю 20 тонн кожна. Вони замінять частину старих авто та будуть задіяні на найбільш завантажених напрямках доставки - у Дніпрі, Одесі, Львові, Харкові. Закуплені «20-тонники» з пробігом, за умовами договору всі автотягачі не старше 5 років.
В магістральній групі нові «20-тонники» - це орієнтовно п’ята частина автопарку. Загалом у розпорядженні Укрпошти є магістральні автівки вантажопідйомністю 10 і 20 тонн, а їхній середній вік – понад 10 років.

«Зараз для Укрпошти важливе не лише якісне, а і кількісне наповнення автопарку, тому ми свідомо обрали закупку магістральних авто з пробігом. Адже це єдиний варіант отримати машини в цьому році і одразу відправити їх на маршрути, особливо на початку гарячого сезону, коли обсяги відправлень традиційно зростають на 30%. Тоді як доставку нових через великі черги на виробництві довелося б чекати майже рік. Крім того, це дозволило нам раціонально використати наявний бюджет і перенаправити зекономлені кошти на інші проекти. В майбутньому Укрпошта буде поступово переходити до закупки виключно нових авто. Поки ж закупівля машин не старше 5 років – найбільш вигідний варіант. Адже при суттєвій економії на ціні ми отримуємо машини, які мають щонайменше дві третіх експлуатаційного ресурсу, і зможуть повноцінно виконувати роботу. Ця закупівля є частиною програми повної заміни нашого автопарку на нові машини. За останні 5 років ми оновили його на половину, придбавши понад 3000 нових авто, а середній вік машин скоротився із 15 до 7 років. Попереду у нас багато проєктів, зокрема, нова логістична мережа із будівництвом сортувальних центрів. У підсумку матимемо автоматичне сортування та прискорену доставку завдяки новим автомобілям. Це дозволить нам бути конкурентнішими у строках і задовольняти запит клієнтів на швидкість доставки посилок», - сказав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.
Закупівля автотягачів та напівпричепів відбулася через систему електронних торгів Prozorro в травні-червні 2021 року. За умовами торгів укладено договір фінансового лізингу із ПУМБ терміном на 4 роки для розподілу фінансового навантаження при сплаті вартості автомобілів.

Транспорт Укрпошті поставили дві компанії: ТОВ «УКРРОСТЕХНО» - офіційний дилер ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» та дочірнє підприємство німецького концерну Bernard Krone Holding GmbH & Co. KG ТОВ «КРОНЕ СКАНБАЛТ». Загальна вартість 20 автотягачів склала 1,03 млн євро з ПДВ, та 20 напівпричепів – 397,3 тис євро з ПДВ.
Середньоринкові ціни на момент публікації допорогових процедур на закупівлю техніки провідних марок (травень-червень 2021 року) складали: б/в тягачів – 60 788 євро за од., нових тягачів – 77 157 євро за од. В той час як завдяки закупівлі на Prozorro ціна одного тягача для Укрпошти склала 51 480 євро. Середньоринкова вартість вживаних напівпричепів за аналогічний період складала 23 187 євро, в той час як Укрпошті вдалося закупити напівпричепи по ціні 19 865 євро за од.

Востаннє закупку магістральних «20-тонників» Укрпошта проводила в 2017-2018 роках. Тоді національний оператор придбав кількома партіями 55 автомобілів віком до 5 років.
Як повідомлялося, у березні 2021 року Укрпошта здійснила найбільшу на ринку України закупівлю автомобілів з 1850 авто для пересувних відділень, а пізніше було придбано 154 автомобілів для кур’єрської та міської доставки, а також 18 вантажівок для магістральних маршрутів вантажопідйомністю 10 тонн.
Разом з тим, компанія позбавляється від понад 1600 непридатних до роботи автомобілів, що не використовуються підприємством більше 10 років. На Prozorro вже відбулося три успішні аукціони з їх продажу.Нагадаємо, що у 2017 році Укрпошта почала масштабне оновлення автопарку – закуплено вантажівки, автомобілі для кур’єрської доставки та пересувних відділень. А у березні 2018 року запустила оновлену кур'єрську доставку.