Укрпошта ввела в обіг поштову марку, присвячену Літнім Олімпійським іграм 2020 в Токіо

11.07.2021

До проведення ХХХІІ Літніх Олімпійських ігор у Токіо Укрпошта презентувала нову поштову марку.

Церемонія спецпогашення марки штемпелем «Перший день» відбулася 11 липня під час телемарафону урочистих проводів збірної команди України до Японії за участю міністра молоді та спорту України, олімпійського чемпіона Вадима Гутцайта, генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського та президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона Сергія Бубки.

Дизайн марки, конверта та штемпеля «Перший день» розробила Марія Куц, яка є також автором однойменної пам’ятної монети Національного банку України. На поштовій марці 2021 року зображені сонячний диск на тлі гори Фудзіяма, стилізовані під мистецтво оригамі зображення, що символізують деякі олімпійські види спорту та логотип Національного олімпійського комітету України. Конверт й поля маркового аркушу прикрашені традиційними українськими і японськими символами – гронами калини та квітами сакури.

Марка випущена тиражем 140 тисяч примірників, номінальна вартість -  F (17 грн).

Придбати поштову марку, присвячену Олімпіаді в Японії, можна у відділеннях Укрпошти, а також у філателістичному онлайн-магазині.

З часу проголошення Незалежності України, напередодні кожних літніх та зимових мультиспортивних стартів чотириріччя, Укрпошта у співпраці з Національним олімпійським комітетом України випускає поштові марки. Загалом було введено в обіг 17 олімпійських поштових марок та поштових блоків загальним накладом понад 14 млн примірників.

Випуск поштової марки – традиційний атрибут Ігор. І завдяки поштовим маркам в Афінах у 1896 році відбулися I Олімпійські ігри сучасності. Через фінансові труднощі їх проведення було під загрозою, МОК навіть проводив збір коштів у фонд проведення Ігор, але зібраних грошей було не достатньо. Знайти вихід із ситуації запропонував засновник грецької асоціації філателістів. А саме випустити олімпійські марки з підвищеними номіналами (в порівнянні з поштовими тарифами) та передачею різниці в фонд проведення ігор. 15 липня 1895 року парламент Греції ухвалив закон про випуск олімпійських поштових марок. І продаж марок дозволив зібрати додатково 400 тисяч драхм та провести Ігри.

Довідково.

XXХII Літні Олімпійські ігри пройдуть у Токіо з 23 липня по 8 серпня. Україну представлятимуть 158 олімпійців у 25 видах спорту (30 дисциплінах). Наші спортсмени виступатимуть у бадмінтоні, боксі, боротьбі вільній (та жіночій) греко-римській, важкій атлетиці, велоспорті (шосе, трек, маунтенбайк), веслуванні академічному, веслуванні на байдарках і каное (веслувальному слаломі), гімнастиці спортивній, гімнастиці художній, дзюдо, карате, кінному спорті, легкій атлетиці, плаванні, плаванні артистичному, стрільбі з лука, стрільбі кульовій, стрибках у воду, стрибках на батуті, сучасному п'ятиборстві, тенісі, тенісі настільному, триатлоні та фехтуванні.