Укрпошта до Дня вишиванки представила нові марки із фрагментами вишивки чотирьох областей

20.05.2021

21 травня Укрпошта вводить в обіг 4 поштові марки із серії «Українська вишивка – код нації». На поштових мініатюрах зображені фрагменти вишивки Дніпропетровської, Луганської, Рівненської та Тернопільської областей.

В якості ескізів марок використано експонати Національного музею народної архітектури та побуту, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та приватної колекції Віри Матковської.

Спецпогашення поштових марок спеціальним штемпелем «Перший день» відбудеться 21 травня у Києві та Тернополі.

Тираж марок -  130 тисяч примірників. Доповнюють поштовий випуск  конверти та картки.

Поштовий випуск серії «Українська вишивка – код нації» можна придбати у  спеціалізованих точках продажу філателістичної продукції або в інтернет-магазині Укрпошти.

Серію поштових марок «Українська вишивка – код нації» Укрпошта розпочала у 2018 році. В рамках серії світ побачили марки із вишивкою 8 регіонів України - Вінницької, Волинської, Київської, Львівської, Полтавської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

В Україні відомо майже 250 видів вишивальних швів та близько 100 видів і технік вишивання (гладь, хрестик, низь, мереження, тощо).

Довідково.

Тернополянка Віра Матковська має у своїй колекції півтори тисячі жіночих і чоловічих вишитих сорочок, запасок, спідниць, кожушків, безрукавок. Останні роки вона займається відновленням вишивального промислу на Борщівщині, для чого залучає жінок з наддністрянських сіл, даючи їм замовлення відшивати давні узори на сучасні чоловічі сорочки чи жіночі блузи, які потім роздаровує своїм друзям і знайомим.