Прибуток Укрпошти в 2020 році за даними міжнародного аудитора склав 165 млн грн, з них в держбюджет компанія перерахує половину

29.04.2021

За даними фінансової звітності чистий дохід національного поштового оператора за 2020 рік становить 9,18 млрд грн. Чистий прибуток Укрпошти за минулий рік склав 164,9 млн грн, з якого Укрпошта відповідно до постанови Кабінету міністрів України має сплатити до держбюджету дивідендів на суму 50% від чистого прибутку. Міжнародний аудит фінансової звітності Укрпошти за 2020 рік відповідно до міжнародних стандартів аудиту «МСА» провела одна із 10 найвідоміших світових мереж незалежних бухгалтерських та консалтингових компаній Baker Tilly.

Укрпошта останні роки демонструє стабільний ріст обсягів бізнесу та доходів. За останні 5 років національний поштовий оператор збільшив чистий дохід удвічі із середнім щорічним приростом 19%. Не виключенням став і складний 2020 рік, в якому компанія зберегла приріст доходу у 18% порівняно з 2019. Основним фактором такого зростання стало збільшення обсягів по ключовим напрямкам бізнесу. У 2020 році Укрпошта попри обмеження в роботі, які наклав карантин, збільшила обсяги посилок на 24,7%, наразі компанія відправляє їх за день стільки, як ще 5 років тому за рік. Відбулося зростання обсягів дрібних пакетів на 16,5%,  платежів – 18,9%, переказів – 13,4%.

В той же час на тлі постійного нарощування об’ємів по основних напрямках бізнесу Укрпошта за попередніми даними очікує близько 128 млн грн збитку за перший квартал 2021 року. Це, в першу чергу, пов’язано з різким підвищенням мінімальної зарплати в країні, що прямо пропорційно збільшує ключову (70%) статтю витрат підприємства на фонд оплати праці. Логічним рішенням будь-якої приватної компанії в такій ситуації було б переглянути собівартість послуг чи продукції і підвищити ціни. Але в Укрпошті такі зміни регулюються державою і обов’язково мають бути погоджені з низкою заінтересованих органів. Це означає, що кожен місяць блокування рішень по встановленню економічно-обґрунтованих тарифів на критичні для роботи підприємства послуги коштує компанії десятків мільйонів гривень, які б в цей час могли б працювати на її розвиток.  

«На жаль, в Україні державні підприємства, які показують прибуток, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Укрпошта другий рік поспіль демонструє стабільне зростання обсягів та доходів, сплачує більше мільярду гривень податків та дивідендів в державний бюджет. При цьому – підвищує зарплати працівникам, залучає міжнародні інвестиції та вкладає кошти в розвиток автотранспорту та інфраструктури. І це в складний кризовий час для усього світу. Але замість того, щоб сприяти успіху державного підприємства, ми отримуємо відвертий популізм і небажання привести регульовані тарифи на послуги, які формують 53% усіх доходів Укрпошти, до економічно обґрунтованих. Таким чином, за результатами першого кварталу 2021 року маємо парадокс: в найбільш конкурентному сегменті обсяги внутрішніх і міжнародних відправлень (посилки та дрібні пакети) зросли на 36% і 30% відповідно, тоді як загальний фінансовий стан компанії, на жаль, збитковий. Ще три місяці такої прірви і з подальшим розвитком і підтримкою міжнародних фінансових організацій можна буде попрощатися. Але, як би там не було, ми з командою відстоюватимемо інтереси Укрпошти до кінця», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Нагадаємо, Укрпошта протягом декількох місяців неодноразово зверталася до Уряду з проханням переглянути тариф на доставку пенсій та соціальних допомог у 2021 році і лише в останній день березня він був затверджений. Тарифи на універсальні послуги, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації (НКРЗІ) такі як відправка листів та бандеролі й досі  залишаються на рівні 2020 року.

Як повідомлялося, Укрпошта за результатами 2019 року виплатила 202,7 млн грн дивідендів, що стало найбільшою сумою відрахувань дивідендів у державний бюджет за все існування компанії. Відрахування склали 50% від чистого прибутку акціонерного товариства за 2019 рік.

Крім того, на 2021 рік у рамках стратегії модернізації Укрпошта планує продовжити реалізацію інвестиційної програми з побудови перших в історії компанії  автоматизованих сортувальних центрів, зокрема, цього року заплановано вибір партнера, з яким буде укладено договір оренди на будівництво першого сучасного сортувального центру під Києвом, та масштабування проєкту пересувних відділень для сіл із менше 1200 жителів в усіх областях України. Для цього Укрпошта окрім власних коштів залучила близько 100 млн євро коштів міжнародних фінансових організацій. Відповідні угоди із ЄБРР та ЕІБ було укладено за участі Укрпошти, Міністерства інфраструктури України. Проєкт модернізації логістичної мережі розроблений спільно Укрпоштою та PricewaterhouseCoopers (PwC) у 2019-2020 рр.

 

Довідково.

ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ Україна», що провадить свою діяльність під брендом Baker Tilly є незалежним членом Baker Tilly International. Baker Tilly International Limited одна із 10 найкращих світових мереж незалежних бухгалтерських та консалтингових компаній.