Міжнародні відправлення в умовах пандемії: Укрпошта зберігає доступні тарифи у 2021 р.

14.12.2020

Карантинні обмеження та скорочення пасажирських рейсів, якими раніше доставлялася переважна більшість відправлень, вплинули на роботу всіх пошт світу. Доставка до країни призначення стала складнішою для 71% експортних посилок. В рамках Всесвітнього поштового союзу на 50-80% збільшилися ставки взаєморозрахунків з іншими національними поштами.

Для забезпечення безперебійної доставки міжнародних відправлень в умовах пандемії Укрпошта перебудувала логістику. Зокрема, здійснювала комбіновані способи доставки різними видами транспорту, розширила кількість авіапартнерів та запровадила чартерну програму для експорту. Все це збільшило витрати компанії на міжнародну логістику  для ряду популярних   країн в 4 рази, але майже ніяк не відобразилося на вартості відправки для клієнтів. Протягом 2020 року Укрпошта втримала ціни на міжнародні відправлення.

Незважаючи на все ще нестабільну ситуацію в умовах пандемії і обмеження в пасажирському авіаційному сполучені, національний поштовий оператор зберігає доступні тарифи на міжнародні відправлення і у 2021 році.

Так, залишається без змін тариф на доставку прискореної міжнародної поштової доставки EMS (Express Mail Service), крім відправлень до США вагою до 1 кг.

Залишаються доступними тарифи і на найпопулярнішу для експорту послугу «дрібні пакети». Вартість пересилання для цієї категорії в різні тарифні зони доставки зміниться таким чином:

  • Зона 1. Для країн Європи, Близького Сходу, Центральної Азії, Північної Африки - на 5-8% в різних вагових категоріях.
  • Зона 2. США, Канади, країн Південно-Східної Азії - на рівні 10-12%.   
  • Зона 3. Для найвіддаленіших від України країн: Австралії, Латинської Америки, Океанії, Центральної Африки (їх частка складає близько 5% від загальної кількості відправлень) вартість доставки зміниться на рівні 30-35%. 

Тариф на посилки вагою від 10 кг зміниться в діапазоні до 10%.

Накопичувальна програма знижок  буде продовжена і відправники матимуть можливість отримати знижку до 15%.

Для більш швидкої обробки відправлень в інших країнах Укрпошта звертається до клієнтів з проханням попередньо оформлювати відправлення через API/«Особистий кабінет» або мобільний застосунок. Цього вимагає законодавство США, країн ЕС та близького зарубіжжя про обов’язкову передачу Укрпоштою попередніх даних про відправлення до пошт/митниць країн призначення.

Ще такий попередній обмін інформацією із поштами країн-призначення дозволить пришвидшити митне оформлення та сортування відправлень на їх логістичних центрах.

Крім того, посилки відправників із України в інші держави будуть оформлювалися в першу чергу, бо в більшості країн відправлення без попереднього оформлення сортуються тільки після оформлених онлайн посилок.

Нагадаємо, що Укрпошта разом з Windrose Airline для стабільної доставки до США запустили постійну чартерну програму вантажних перевезень, яку буде продовжено і у 2021 році. В результаті співпраці до США тільки за листопад 2020 року було перевезено більше 120 т відправлень.