Електронні марки, нові поштові скриньки та боротьба з контрабандою – у ВР зареєстровано проєкт нової редакції Закону України «Про поштовий зв’язок»

10.11.2020

Сьогодні, 10 листопада, народними депутатами – членами Комітету з питань транспорту та інфраструктури та Комітету з питань правоохоронної діяльності – було зареєстровано проєкт нової редакції Закону України «Про поштовий зв’язок» та проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку». Діючий Закон України «Про поштовий зв’язок» був прийнятий у 2002 році і потребував суттєвих змін з огляду на тенденції розвитку міжнародного та вітчизняного поштових ринків. Проєкти Законів розроблені з метою гармонізації національного законодавства із нормами ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку та на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Документи врегульовують ряд питань, що стосуються надання доступних для користувачів універсальних послуг поштового зв’язку, стимулювання розвитку конкуренції та здійснення регуляторних та наглядових функцій у сфері поштового зв’язку.

Серед ключових перспектив, які відкривають законопроєкти, − введення електронної марки, що дасть можливість мінімізувати фальсифікації знаків поштової оплати, боротьба з контрабандою та низка нововведень, які дозволять суттєво осучаснити поштовий зв’язок в Україні, зокрема – модернізувати поштову інфраструктуру, наприклад, завдяки оновленню поштових скриньок та встановленню сучасних поштоматів з QR-кодами.

«Нова редакції Закону України «Про поштовий зв’язок» відкриває низку можливостей для розвитку поштових послуг. Нововведення уможливлять новий формат доставки у поштові скриньки, стимулюватимуть їх масштабне оновлення та покращення якості послуг. За даними незалежного моніторингу, понад 40% поштових скриньок в Україні – не придатні для доставки цінних відправлень чи офіційної кореспонденції. Я думаю багато з вас спостерігали у під’їздах старі, розламані металеві абонентські скриньки, які або не закриваються щільно, або ж взагалі – не мають дверцят. Завдяки сучасним скринькам із антивандальним захистом та системі підтвердження через QR коди Укрпошта зможе забезпечити адресну доставку всіх видів внутрішніх та міжнародних відправлень, вручення офіційної кореспонденції. Уже протягом найближчих кількох років після прийняття закону ми прогнозуємо оновлення 50% міських абонентських скриньок. Крім зручності послуг, усі ці заходи у комплексі убезпечать наших клієнтів та працівників на період пандемії, адже ходити у відділення за відправленнями чи контактувати з листоношою потрібно буде значно рідше. Дякуємо членам Комітету з питань транспорту та інфраструктури, зокрема його голові Юрію Кісєлю та голові підкомітету з питань поштового зв'язку Максиму Зуєву, а також всім депутатам, які ініціювали та працювали над законопроєктами», − наголосив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» було зареєстровано під номером №4353. Законопроєкт був розроблений народними депутатами – членами Комітету з питань транспорту та інфраструктури за участю Міністерства інфраструктури України, АТ «Укрпошта» та з залученням широкого кола учасників ринку. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку» було зареєстровано під номером №4354.