Укрпошта отримала 6,5 млрд грн чистого доходу за три квартали 2020 року

29.10.2020

Укрпошта за результатами 9 місяців 2020 року збільшила дохідність на 16% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та отримала 6,5 млрд грн чистого доходу. Чистий прибуток компанії за три квартали 2020 року склав 60,9 млн грн. Національному поштовому оператору вдалося наростити обсяги та доходи за всіма основним напрямками бізнесу – поштовими, фінансовими та торгівельними послугами. 

Так, на 30% зросли доходи від посилок (послуги Укрпошта «Стандарт», Укрпошта «Експрес», SmartBox та міжнародні відправлення ЕМС) за рахунок збільшення на 22% обсягів відправлень. Доходи від дрібних пакетів за звітний період зросли на 35%, обсяги – на 14%. Клієнти Укрпошти почали частіше користуватися фінансовими послугами, зокрема онлайн-сервісами. На 11% зросла кількість поштових переказів. А доходи від приймання платежів збільшилися на 21%. За рахунок оновлення асортименту виріс також дохід від торгівлі (без урахування купівельної вартості товарів) –  на 14% у порівнянні з трьома кварталами 2019 року.

«Укрпошта попри пандемію збільшує доходи, нарощує обсяги та продовжує реалізовувати інвестиційні проекти. Навіть із урахуванням додаткових витрат, зокрема на альтернативні шляхи доставки міжнародних посилок в умовах тимчасового закриття пасажирських авіарейсів, на засоби індивідуального захисту для 65-тисячного колективу, виплату надбавок за роботу в умовах карантину – Укрпошта отримала 6,5 млрд грн чистого доходу. Чи ми можемо краще? Безумовно і ми повинні це зробити у четвертому кварталі. Ми також продовжимо знаходити баланс між необхідністю збільшення доходів, щоб покривати збільшення витрат, та розумінням непростої ситуації, в яку потрапили мільйони наших клієнтів. Під час карантину ми зробили акцент на соціально важливих послугах: доставці пенсій, ліків, товарів, прийманні платежів. І вже бачимо значну динаміку росту як по торгівлі, так і по фінансових послугах. Далі – оновлення логістичної мережі Укрпошти за рахунок залучення кредитів на понад 100 млн євро від ЄІБ та ЄБРР, запуск пересувних відділень у всіх областях і врешті запуск поштового банку в країні. Усе для того, аби наші клієнти отримували якісні та сучасні послуги навіть у найвіддаленіших населених пунктах», − наголосив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Середньомісячна заробітна плата в компанії за 9 місяців поточного року у порівнянні із аналогічним періодом 2019 року зросла на 16% і склала 6 685 грн. При цьому фонд оплати праці дорівнював 3,8 млрд грн, із яких 80% − це витрати на виробничий персонал (листоноші, водії, працівники сортувальних центрів, персонал, який обслуговує клієнтів у відділеннях). За 9 місяців 2020 року Укрпошта сплатила 2,3 млрд грн податків, зборів, внесків та обов'язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів, що на 25% більше, ніж за три квартали  2019 року.

Нагадаємо, що за результатами 2019 року Укрпошта виплатила рекордні 202,7 млн грн дивідендів, що стало найбільшою сумою відрахувань дивідендів у державний бюджет за все існування компанії.