У Харкові стартувала XVIII Національна філателістична виставка «Укрфілекс – 2020»

10.09.2020

Укрпошта на честь відкриття у Харкові XVIII Національної філателістичної виставки «Укрфілекс - 2020» випустила однойменний конверт з оригінальною маркою. Урочиста церемонія спецпогашення конверта за участі генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського, заступника Харківського міського голови Світлани Горбунової-Рубан, голови Харківського товариства філателістів Віталія Кацмана та директора Харківської обласної філармонії Юрія Янко відбулася  в рамках урочистого відкриття виставки, присвяченої 30-й річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

На конверті зображено визначні місця Харкова: будівлю філармонії – місце проведення виставки, пам’ятник Тарасові Шевченку, панораму міста, на поштовій марці – логотип виставки.

«Вперше за 42 роки Харків приймає філателістичну виставку. До цієї значущої серед поціновувачів поштових мініатюр  події Укрпошта підготувала низку нових випусків та спецпогашень. Філателісти та відвідувачі виставки першими побачать марковану продукцію, яка буде презентована в рамках виставки: поштовий блок серії «Культурні епохи України. Скіфи» та фінальний  марковий аркуш серії «Українська абетка». Сподіваюся, що вони займуть чільне місце у колекціях філателістів та будуть гідно оцінені колекціонерами всього світу. На виставці представлено 128 філателістичних експонатів колекціонерів України та інших країн. Окремі з них здобували золоті медалі на європейських та світових міжнародних виставках у Нью-Йорку, Йокогамі, Лондоні, Джакарті. То ж кожен, хто відвідає виставку, зможе побачити унікальні поштові мініатюри та придбати нові поштові випуски. А Укрпошта продовжить дивувати новими оригінальними сюжетами, співпрацювати із сучасними митцями та використовувати нові ідеї, аби поштова мініатюра як окремий вид мистецтва була цікава і колекціонерам, і молоді, і тим, хто вперше знайомиться із філателією», - зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Презентація та спецпогашення поштового блоку серії «Культурні епохи України. Скіфи» та маркового аркушу серії «Українська абетка» відбудуться 11 та 12 вересня відповідно під час «Укрфілекс - 2020».

Крім того, в рамках «Укрфілекс-2020» відбудеться зустріч із Нікітою Тітовим, харківським художником-ілюстратором, автором марки «Передова», яка є знаком вдячності тисячам медиків і військовим за відданість, сміливість та професіоналізм.

За часи незалежності Укрпошта видала близько 2000 сюжетів поштових марок, які презентують історію, культуру, події сучасності та України, її культурне надбання, промисловий потенціал України.

Неодноразово українські поштові марки були відзначені високими міжнародними нагородами. Останні з них: марковий аркуш «Комахи України» 2018 року авторства Олександра і Сергія Харуків здобув відразу три нагороди — Grand Prix WIPA (Австрія), Nexofil Award (Іспанія) та Asiago (Італія), а поштові марки 2019 року за програмою Europе на тему «Національні птахи» — «Лелека білий» та «Соловейко східний» (автор Наталія Кохаль) здобули перше місце у конкурсі «Найкраща марка Європи — вибір колекціонера 2019».

XVIII Національна філателістична виставка «Укрфілекс - 2020» проходить 10-13 вересня у Харкові. Раніше Національну філателістичну виставку приймали Івано-Франківськ, Львів, Черкаси, Севастополь, Донецьк, Дніпро, Одеса, Чернівці, Київ.

Довідково.

Серія «Культурні епохи України» була започаткована у 2017 р. і розпочалася з випуску «Палеоліт». У 2018 р. було введено в обіг блок «Трипілля», у 2019 р. – «Кімерійці». Цього року випуск присвячено скіфам. На блоці та конверті представлено експонати Музею історичних коштовностей України.

Марковий аркуш «Українська абетка» започаткований у 2018 році. Тоді на марках Кость Лавро, головний художник видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, зобразив перші 11 літер. У 2019 році серію марок продовжили наступні 11 літер, а цього року вводяться в обіг останні 11 літер української абетки.