До 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років Укрпошта вводить в обіг марку «Відзнака Залізного хреста»

18.08.2020

18 серпня 2020 року національний поштовий оператор вводить в обіг нову художню поштову марку «Відзнака Залізного хреста», присвячену 100-річчю подій Української революції 1917–1921 років та заснування державних нагород Української Народної Республіки. Відзнака Залізного хреста – це перша з реалізованих нагород УНР, яка була призначена для нагородження за похід і бої з 6 грудня 1919 року по 6 травня 1920 року.

«Укрпошта проводить постійну роботу з популяризації історії нашої держави. Адже марки – це не лише про оплату послуг поштового зв’язку, марки – це звернення до уроків історії, спроба краще розібратись у нашому минулому. Марки – це також потужний метод комунікації. Де ще ви зустрінете мільйони екземплярів художньо-інформаційних матеріалів, які розповсюджуються по всій території України, навіть у найвіддаленіших її куточках? Лише у 2019 році Укрпошта випустила 88 сюжетів художніх поштових марок загальним тиражем майже 5 мільйонів примірників. Вдячні нашим партнерам за цікаві ініціативи та ефективну співпрацю у випуску поштових марок України», − зазначив Олександр Перцовський, перший заступник генерального директора Укрпошти.

«Сюжет марки «Відзнака Залізного хреста» є дуже знаменним з історичної точки зору. Тривалий час питання державних нагород УНР залишалося невирішеним. Лише 19 жовтня 1920 р. наказом Головної Команди Війська за підписом Головного Отамана Симона Петлюри встановлено орден Визволення та відзнаку Залізного хреста, а також затверджено їхні статути. Проте внаслідок несприятливих обставин вдалося виготовити та вручити лише відзнаку Залізного хреста. Відтак вона стала першою з реалізованих нагород УНР. Дякуємо Укрпошті та Редакційно-художній раді за підтримку нашої із Миколою Чмиром ініціативи», − наголосив Андрій Гречило, член Комісії державних нагород та геральдики, ініціатор поштового випуску.

До поштової марки випущено конверт «Перший день» та виготовлено штемпель спецпогашення. На конверті зображено фрагмент грамоти генерала (тоді – отамана) М. Омеляновича-Павленка, ескіз якої виконав В. Крижанівський. Автор поштового випуску – Володимир Таран.

Поштова марка «Відзнака Залізного хреста» випущена тиражем 130 тис. примірників. Номінальна вартість – 11 грн і відповідає тарифу на пересилання простого пріоритетного листа вагою до 50 г у межах України. Відсьогодні поштова марка вважається дійсною для оплати послуг поштового зв’язку на всій території України.