Профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт 2788-д про поштовий банк

01.07.2020

30 червня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт № 2788-д, який дозволить Укрпошті надавати обмежені банківські послуги. 19 із 22 членів профільного комітету проголосували «за», троє утрималися.

«Команда авторів закону зробила неймовірну роботу, оперативно врахувавши більшість правок до законопроєкту і не відклавши його ще на 10 років. Я дякую всім депутатам за конструктивну критику та довіру до ідеї, яка чекає на свою реалізацію уже багато років. Дуже сподіваємося, що після другого читання у Верховній Раді мільйони українців зможуть вперше у житті отримати доступ до базових банківських послуг незалежно від того, де вони мешкають – у великому місті чи в маленькому селі», — наголосив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Нагадаємо, 19 травня депутатська більшість у першому читанні підтримала законопроєкт 2788-д, який передбачає ведення Укрпоштою обмеженої банківської діяльності. Законопроєкт про «поштовий банк» надасть національному поштовому оператору право здійснювати три основні види банківських операцій: залучати депозити, відкривати та вести банківські рахунки фізичних осіб та суб’єктів господарювання, а також випускати платіжні картки. 2788-д дозволить реалізувати в Україні світовий досвід ведення поточних та депозитних рахунків: на сьогодні в світі уже 87 поштових операторів надають такі послуги, відкривши 2 млрд рахунків та включивши у фінансову систему понад 1 млрд клієнтів.