Під час карантину обсяги експорту зростають: Укрпошта збільшує кількість прямих авіарейсів

04.06.2020
Укрпошта на час карантину зберегла можливість для клієнтів продавати через інтернет-торгівлю свої товари в інші країни світу, в той час як більшість в оффлайні призупинилась на час карантину. За два місяці обмежень з 17 березня по 17 травня Укрпошта перевезла понад 500 тонн відправлень українських експортерів. Оціночна вартість перевезеного експорту малого та середнього бізнесу склала більше 40 млн доларів.
При цьому, якщо із-за загальної паніки в світі в перші дні карантину у березні відзначилось падінням експорту до мінус 30% в порівнянні із аналогічними тижнями минулого року, то вже у травні - експорт зріс  і склав 42% в порівнянні із травнем минулого року.
Укрпошта, як й інші пошти світу використовує регулярне пасажирське авіасполучення. А із веденням заборони на ці авіаперельоти оперативно перебудувала логістику, бо 95% пасажирських літаків за даними асоціації IATA, припинили виконувати регулярні рейси.
 
До введення обмежень логістика Укрпошти була такою:
  • 12 авіаліній постійно доставляли відправлення для Укрпошти: MAУ, KLM/AirFrance, AirBaltic, Turkish Airlines, Lufthansa, LOT, Silk Way Airlines, Brussels Airlines, Austrian Airlines, FlyDubai, Белавиа, SAS Airlines
  • Завантаження пошти на 32 – 47 рейсів на добу в залежності від розкладу польотів.
  • 4 аеропорти: Бориспіль, Жуляни, Львів, Одеса були задіяні для відправки експорту.
  • 36 прямих рейсів з Києва.
  • 10 транзитних хабів для перевантаження: Франкфурт, Варшава, Амстердам, Париж, Лондон, Баку, Дубай, Відень, Рига, Стамбул.
Із введенням карантину та забороною на регулярне перевезення Укрпошта відпрацювала нову логістичну модель:
  • запущено чартерну програму з авіакомпанією МАУ на Boeing 767 регулярно щотижня до Нью-Йорка;
  • введені нові вантажні регулярні рейси спільно з новим партнером авіакомпанією "Елерон":
    - Львів - Рига, 5 разів на тиждень,
    - Львів - Тель-Авів, раз на тиждень,
    - Львів - Франкфурт, 2 рази на тиждень (заплановано із 26 травня).
  • Завантаження літаків Turkish Airlines з транзитом у Стамбулі на 38 вантажних та пасажирських напрямки.
  • Нова модель доставки для Північної та Західної Європи - авіаційні траки з хабів Риги, Франкфурту та Амстердаму.
  • Разом с компанією KLM та Lufthansa переформовано доставку до ряду країн Азії, Південної Америки, Близького Сходу.
  • Посилили наземне сполучання в: Польщу, Молдову (далі в Румунію, Болгарію, Грецію), Словаччину (далі в Словенію, Чехію, Австрію), Росію (далі в Білорусь).
Укрпошта в умовах карантину продовжує знаходити рішення для покращення швидкості доставки експорту завдяки прямим та транзитним рейсам.
Із поступовим відновленням регулярного сполучення Укрпошта планує повернутися до докризової моделі роботи логістики, аби забезпечити найкращу якість доставки.
Нагадаємо, що Укрпошта та Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» запустили ініціативу «E-Export - твій ключ до успіху та розширення власної справи!», яка спрямована на допомогу українському малим та середнім підприємствам (МСП), задіяним у хендмейд, вийти на міжнародні ринки: безкоштовний довідник, як розпочати продавати свої товари за кордон та серія історій успіхів українських підприємців, які вже екпортують свою продукцію за межі України.