Укрпошта ввела в обіг поштову марку «200 років з часу відкриття Антарктиди»

28.01.2020

Укрпошта представила поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди. Урочисте спецпогашення відбулося за участю генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського, першого заступника міністра освіти і науки Юрія Полюховича, директора Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого та керівника майбутньої 25 Української антарктичної експедиції (УАЕ) Юрія Отруби.

«Україна серед 30 країн світу, що мають антарктичні дослідницькі станції. А сьогодні відзначається 200-річчя з часу відкриття Антарктиди. Звичайно, що Укрпошта цю визначну дату відображає на поштовій марці. До того ж, ми маємо найвіддаленіше поштове відділення в Антарктиді – за 15 тисяч кілометрів від України. Випускаючи такі марки, ми прагнемо зробити філателію цікавою для сучасної молоді», - відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Саме 28 січня 1820 року експедиція першовідкривачів підійшла майже впритул до узбережжя Антарктиди. Заступником командира експедиції був українець Іван Завадовський.

Під час заходу пам’ятний конверт із маркою «200 років з часу відкриття Антарктиди» та відбитком спеціального штемпеля буде передано на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський». Він вирушить туди наприкінці березня цього року разом з 25 Українською антарктичною експедицією.

У 1996 році на антарктичній станції відкрито відділення, де діє спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою «Українська антарктична станція «Академік Вернадський».

Українська станція «Академік Вернадський» була двічі зображена на поштових марках України. У 1996 році на марці «Перша українська антарктична експедиція» і у 2009 році на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків» до Міжнародного полярного року 2007-2009.

Поштову марку виготовлено тиражем 130 000 примірників, номінальна вартість поштової марки – 9 грн.

До поштової марки випущено конверт «Перший день», поштову картку та виготовлено  спеціальний поштовий штемпель.