До Верховної Ради повторно внесено законопроєкт №2788 про розширення фінансових послуг Укрпоштою

21.01.2020

У Верховній Раді повторно зареєстровано законопроєкт №2788 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку. Він надає можливість людям навіть у найвіддаленіших куточках країни відкривати поштові рахунки через Укрпошту. І тим самим наближає сучасні фінансові послуги для 15 млн українців, які наразі живуть поза банківською системою.

Законопроєкт передбачає розширення спектра фінансових послуг та надання можливості національному поштовому оператору відкривати й обслуговувати поштові рахунки на території України для зарахування зарплати, пенсій, державних соціальних допомог, торговельної виручки, виконувати розрахункові банківські операції, здійснювати валютообмінні операції, проводити емісію платіжних карток для обслуговування поштових рахунків тощо. Громадяни отримають базові фінансові послуги – зможуть відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, а також зможуть приєднатися до ринку онлайн-торгівлі. А з запуском пересувних відділень це також чудова можливість для фермерів отримати кредитну історію та налагодити збут товарів у великі торгові мережі через Укрпошту.

«Відкриття поштових рахунків – це можливість для 37% населення, що не мають доступу до послуг банків, через Укрпошту отримати сучасні фінансові послуги. Ми пропонуємо європейський досвід використання пошти для фінансової інклюзії сільського населення. У світі відкрито понад 2 млрд поштових рахунків і 87 поштових операторів надають такі послуги. В дослідженні Індексу фінансової грамотності ОЕСР, проведеному Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з НБУ, Україна посідає останнє місце в рейтингу фінансової грамотності, а Укрпошта може це змінити. Адже ми є найбільшим агентом cash economy з обігом 140 млрд грн на рік. Із відкриттям поштових рахунків очевидна користь для держави – практично до нуля (на 2 млрд грн) скоротяться щорічні витрати на доставку та виплату пенсій, грошових допомог, субсидій. Заспокою в черговий раз банки – ми не будемо з ними конкурувати, бо 80% нашої мережі розташовано в селах, де немає ні банківських відділень, ні банкоматів», – відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

 Як і в минулій редакції законопроєкту, Укрпошта не кредитуватиме фізичних осіб та суб’єктів господарювання за рахунок власних коштів.

Вклади, залучені національним оператором поштового зв’язку, прирівнюються до банківських вкладів. Укрпошта також стає учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Діяльність з надання фінансових послуг, відкриття та обслуговування поштових рахунків національним поштовим оператором регулює Національний банк України.

Як повідомлялося, раніше Укрпошта ініціювала законопроект про розширення фінансових послуг, який було внесено до Верховної Ради минулого скликання 21 листопада 2017 року.