Касації на рішення Окружного адмінсуду та постанову Шостого апеляційного адмінсуду: Укрпошта та МІУ відстоюють збереження пересувних поштових відділень в Чернігівській області

01.11.2019

Проект пересувного відділення в Чернігівській області успішно реалізований та має працювати і поширюватися на інші регіони. На цьому наголошують Мінінфраструктури та Укрпошта в касаціях щодо оскарження рішення Окружного адмінсуду Києва іпостанови Шостого апеляційного адмінсуду про відновлення стаціонарних відділень у Чернігівській області.
Мінінфраструктури підкреслює, що не має права зобов’язати Укрпошту відновити роботу стаціонарних відділень поштового зв’язку, оскільки це є не тільки втручанням в господарську діяльність компанії, а й суперечить усім законам економіки, коли видатки не перевищують доходи. Це не сприяє розвитку компанії, а навпаки заганяє її в шалені збитки.
130 пересувних відділень Чернігівщини надають таку ж кількість послуг, що і стаціонарні. Вони забезпечилиУкрпошті можливість охопити послугами більшу територію – доставляють посилки, пенсії, газети і надають фінансові послуги в ті села, де були відсутні поштові відділення. Крім того, трансформація мережі створила можливість зберегти сільські відділення, які в майбутньому зможуть працюватимуть прибутково. І ще –пересувні відділення дали можливість для 17 млн жителів невеликих містечок та сіл отримувати сучасні фінансові послуги.
В планах МІУ та уряду забезпечити доступність поштових послуг у всіх віддалених населених пунктах за рахунок мобільних пересувних поштових відділень та розширити спектру послуг Укрпошти.
АТ «Укрпошта» та МІУ на цьому тижні подали касаційні скарги до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 3 липня 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 вересня 2019 року про визнання протиправним й нечинним Стратегічного плану розвитку Укрпошти до 2021 року в частині затвердження запровадження мобільних відділень в селах з населенням менше 2000 жителів та про зобов’язання МІУ відновити стаціонарні поштові відділення в селах з населенням менше 2000 жителів у Чернігівської області та про. Це вже друга спроба АТ «Укрпошта» оскаржити рішенняОкружного адмінсуду Києва.
Раніше, 02 серпня 2019 року АТ «Укрпошта» подавало апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду проскасування рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 3 липня 2019 року в адміністративній справі №640/8504/19, яке було залишено без змін.
03 липня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва у адміністративній справі №640/8504/19за позовом громадської організації «Громадський руд Сергія Коровченка «Оновлення» до Міністерства інфраструктури України, де третьою особою було залучено АТ «Укрпошта», визнав протиправним та нечинним наказ Мінінфраструктури №442 від 14 грудня 2017 року "Про затвердження Стратегічного плану розвитку ПАТ "Укрпошта" на період до 2021 року" в частині запровадження мобільних відділень у селах з населенням менш як 2000 жителів.
Довідково.
Пілотний проект «Пересувне відділення» із червня 2018 року почав реалізовуватися у Чернігівській області, яка має досить велику територію з відносно низькою щільністю населення. Нині на маршрутах працює 130 мобільних бригад, які надають послуги в 1465 сільських населених пунктах. Працівники поштових бригад працюють на повну ставку і їх зарплати значно вищі, ніж були раніше. Зокрема, зарплата начальника пересувного відділення від 7500 грн./міс., листоноші бригади – від 5000 грн./міс.