Українським підприємцям стане зручніше та зрозуміліше продавати товари за кордон через торгові онлайн-платформи

06.02.2024

В Україні вийде покроковий довідник для підприємців малого та середнього бізнесу, які вже виробляють або планують виробляти товари в Україні та продавати їх за кордон кінцевим споживачам у форматі електронної торгівлі, зокрема через такі популярні платформи, як Amazon, Etsy, Shopify та eBay. Довідник доступний безкоштовно на інформаційному порталі e-export.ukrposhta.ua.

Довідник детально пояснює, як здійснювати діяльність у сфері електронного експорту відповідно до чинного законодавства України. Він містить практичні інструкції з найбільш актуальних питань:

  • яку систему оподаткування краще вибрати для старту E-export – проєкту;
  • як підібрати види економічної діяльності на етапі реєстрації;
  • як оформлювати відправлення для коректного митного контролю;
  • як вести бухгалтерський облік для міжнародної торгівлі у форматі B2C / кінцевому споживачу;
  • як отримувати кошти за проданий товар на рахунки підприємця з урахуванням положень про фінансовий моніторинг;
  • які є критичні помилки при старті E-Export – проєкту;
  • як сплачувати податки: довідник, зокрема, висвітлює особливості участі у спрощеній системі оподаткування для осіб, які належать до II та III груп оподаткування та містить роз’яснення від Державної Податкової Служби про те, як оподатковуються кошти від експортних операцій на рахунках у системах Payoneer і WISE.

Довідник створено за сприяння Міністерства Економіки України, Міністерства Цифрової Трансформації України, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», національного поштового оператора Укрпошта, платіжного сервісу Payoneer та компанії E.C.Consulting.

Ключова мета спільної ініціативи — сприяти розвитку українських підприємців та розширити можливості для глобальної торгівлі. Наразі на найбільшій у світі платформі з продажу крафтових товарів Etsy відкрито понад 30 тис. магазинів з України й виставлено більш ніж 1 млн 700 тис. товарів на продаж. Українці стабільно посідають 9 сходинку у світовому рейтингу за кількістю продавців. Крім того, на платформі Amazon — понад 16 тис. реєстрацій у статусі продавців. А на eBay — ще на 12 тис. більше.

Довідник буде особливо актуальним для всіх українських підприємців, які працюють на майданчику Etsy, адже в Україні вже запущена система Etsy Payments на базі фінансового сервісу Payoneer.

Усі партнери продовжують сприяти розвитку транскордонної інтернет-торгівлі та допомагати власникам вітчизняних бізнесів розібратися у юридичних, фінансових та податкових питаннях.

Нагадуємо:

Міністерство економіки України реалізує Грантову програму «Власна Справа», в рамках якої надається безповоротне фінансування для розвитку або створення бізнесу, яке може бути використане зокрема на провадження діяльності з експорту продукції через електронну торгівлю.

Укрпошта разом з партнерами реалізує безкоштовну програму E-Export school у форматі відкритих вебінарів. Компанія провела понад 200 відкритих заходів, доступних на YouTube, щоб підприємці не втрачали можливостей та могли скористатися перевагами експорту.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує український бізнес з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатися перевагами міжнародної торгівлі.

*Думки авторів довідника не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.