Укрпошта підтримала захисників України випуском поштової марки «Збройні сили України. Сухопутні війська»

15.03.2021

14 березня 2021 року національний поштовий оператор ввів у обіг поштові марки «Збройні сили України. Сухопутні війська», що відкривають серію «Сучасні однострої».

Марки були випущені за підтримки Міністерства оборони України. Марковий аркуш складається з 8 марок, на яких представлені однострої ракетних військ та артилерії, механізованих військ, президентського полку, військ протиповітряної оборони, гірської піхоти, армійської авіації, танкових військ та загальновійськова форма.

Над ескізами поштових марок «Збройні сили України. Сухопутні війська» працював український художник, співавтор графічного роману «Воля», Олексій Бондаренко. Тираж маркового аркушу – 20 тисяч примірників. До поштових марок також випустили 2 тисячі конвертів «Перший день».

Урочиста церемонія спецпогашення маркового аркушу «Збройні сили України. Сухопутні війська» проходила в Центральному будинку офіцерів Збройних сил України в м. Києві. Серед гостей церемонії були представники Міністерства оборони України, Сухопутних військ ЗСУ, курсанти та філателісти.

«Урочиста церемонія спецпогашення марок «Збройні сили України. Сухопутні війська» є символічною, оскільки в цей день вся країна святкує День українського добровольця. Сьогодні наші захисники отримали чергову марку, що випускається тиражом 20 тис. та розлетиться по всій країні та за її межі. Марка потрапить в каталог усіх пошт світу. А їх близько 180», - зазначив під час виступу на урочистій церемонії спецпогашення Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

«Міністерство оборони України цінує підтримку і високу державницьку позицію керівництва Укрпошти та небайдужих до Збройних сил України художників, які в такий спосіб долучаються до популяризації національного війська в суспільстві. Переконаний, що поштова марка «Збройні сили України. Сухопутні війська» стане не лише черговим витвором мистецтва для філателістів, але й потужною інформаційною підтримкою наших збройних сил», - наголосив Назім Агаєв, директор департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України.

«Сухопутні війська є найчисельнішим видом Збройних сил України. Я дякую всій команді цивільних і військових, завдяки яким ми маємо цю марку. Це велика подія та підтримка для нашої армії», - подякував Руслан Мирошниченко, начальник відділу цивільно-військового співробітництва командування Сухопутних військ Збройних сил України.

«Випуск марки «Збройні сили Україні. Сухопутні війська»  - яскраве свідчення взаємодії цивільного населення із ЗСУ та Міністерством оборони України. Це важлива подія в плані підвищення патріотизму українського народу. Завдяки цим маркам люди матимуть змогу на власні очі побачити, як виглядають Сухопутні війська», - підкреслив В’ячеслав Власенко («Філін»), командир 46-го окремого штурмового батальйону спеціального призначення «Донбас», а нині начальник Управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу Збройних сил України.

Протягом багатьох років Укрпошта підтримує українську армію. Лише за часи російської окупації випустили понад 20 художніх марок патріотичної тематики, що завоювали серця багатьох людей в Україні та за її межами. В такий спосіб національний поштовий оператор робить внесок у поширення ідеї сильної та незалежної України, а також підтримує мужніх захисників. В планах – продовжувати цю традицію.

Довідкова інформація

З початком військових дій в зоні операції Об’єднаних сил (ООС) на сході України та в умовах жорсткої інформаційної війни надзвичайно гостро постало питання відродження національних мілітарних традицій. Так, в 2017 році були затверджені Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв. Цим документом впроваджувалася кардинальна заміна військової форми, емблеми та знаків українського війська, що мало на меті повний відхід від радянських традицій і, головне, – від схожості з армією Російської Федерації.

У 2020 році Міністерство оборони України внесло до Правил зміни, що впроваджують нові знаки розрізнення військових звань до парадної та парадно-вихідної форм одягу, знаки розрізнення для сержантського та вищого офіцерського складу, запроваджених в українському війську за стандартами НАТО. Саме вони відображені на марках «Збройні сили України. Сухопутні війська».